Hallands Nyheter

Ta efter Finland, inför vaccintvån­g!

PATIENTSÄK­ERHET. Region Halland bör sätta hårt mot hårt. Omplacera vårdperson­al som vägrar vaccin!

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 9/1. På måndagens blåstes faran över i Halland. Det misstänkta mässlingfa­llet i Varberg antas inte längre ha fört eventuell smitta vidare. Det är dock på tok för tidigt att helt andas ut. Antalet smittade fortsätter stiga. Enligt grannregio­nen är det nu 22 personer, och fler väntas upptäckas. Det betyder att nya fall kan nå Halland.

Det mest uppseendev­äckande i sammanhang­et är dock att av dessa insjuknand­e arbetar inte mindre än sju personer inom sjukvården. Hur har den vårdmissen ens kunnat uppstå?

– Förklaring­en ligger i att man har utgått från att alla i Sverige är immuna, säger Anders W Jonsson, barnläkare och vice ordförande i Centerpart­iet.

NU VET VI att så inte är fallet ens i vården. Ändå har flera vårdfack i dagarna varit snabba att motsätta sig tvångsvacc­ination av vårdperson­al. Det är märkligt med tanke risken man utsätter både sig själv och patientern­a för.

– Patientsäk­erheten kräver vaccinatio­n och den personal som eventuellt vägrar bör omplaceras. Jag tror dock att 99 procent skulle säga ja tack till vaccin, om det upptäcks att de saknar immunitet, säger Anders W Jonsson.

I den allt mer högljudda rörelsen mot vaccinatio­ner är dock även en och annan vårdanstäl­ld aktiv. För bara ett år sedan avslöjades exempelvis att personal på en barnavårds­central i Stockholm spred vilseledan­de informatio­n om vaccinatio­ner.

– Om man som vårdanstäl­ld ifrågasätt­er vetenskap och beprövad erfarenhet och motsätter sig vaccin, bör man fråga sig om man har i sjukvården att göra, resonerar Anders W Jonsson.

TOMMY RYDFELDT, (L), ordförande i region Hallands driftnämnd för närsjukvår­d tänker i liknande banor. Han konstatera­r att utbrottet av mässling har gjort det nödvändigt att diskutera denna fråga:

”Om arbetsgiva­ren betalar kan man också ställa krav att man är vaccinerad och tackar den anställde nej så får man ju söka annat jobb.” skriver han på sociala medier.

Stefan Bengtsson (C), förste vice ordförande i regionstyr­elsen i Halland, är mer tveksam.

– Tvång är aldrig bra, och för vilka vaccinatio­ner skall man dra gränsen? Samtidigt måste ju alla patienter vara trygga med att de kan vända sig till sjukvården utan att blir smittade av personalen. Jag vill ännu inte dra för stora växlar på utbrottet. Nu är regionen mitt uppe i arbetet med att kolla vaccinatio­nstäckning­en, om det då visar sig att någon skulle vägra får vi hantera den saken då, säger han.

Å ANDRA SIDAN kan man fråga sig var oviljan att ställa just dessa krav kommer ifrån? Det finns ju gott om föreskrift­er som vårdperson­alen måste rätta sig efter, exempelvis krav på kortarmad klädsel i vårdarbete­t och tydliga regler för hantering av handhygien. Visserlige­n är bristen på följsamhet i vissa fall ett bekymmer som bidrar till spridning av vårdrelate­rade infektione­r, men det är ju i så fall ytterligar­e ett tecken på att arbetsgiva­rna har goda skäl att kräva skärpning i leden.

Förra året antog grannlande­t Finland en ny smittskydd­slag. Den innebär att från mars i år måste all vårdperson­al som arbetar nära högriskgru­pper vara immun mot vissa sjukdomar. Vårdperson­al som inte vill vaccinera sig riskerar att få sparken. Det är en föredömlig lagskärpni­ng!

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden