Hallands Nyheter

Vi vill kämpa för kristen tro och tradition

-

på ”Ett viktigt beslut togs på årets kyrkomöte” (16/12).

KYRKAN. Vänsterlib­eraler inom Svenska kyrkan är nu väldigt stolta över att de lyckats ändra kyrkans språk. I sin iver att göra nya kyrkohandb­oken genuskorre­kt har majoritete­n i kyrkomötet beslutat att på vissa ställen stryka ordet ”herre”, ”fader” och ”han” i benämninge­n av Gud! Det finns även en bön där församling­en ska be till Gud som sin far och mor.

SVENSKA KYRKAN styrs politiskt och även om vi i SD:S nominering­sgrupp har vår grund i en politisk rörelse utgår vi ifrån den heliga skriften i det kyrkliga arbetet och inte från politik.

Visst kan Gud beskrivas ha moderliga egenskaper men i den kristna tron är det djupt förankrat att Gud är vår himmelske fader. I de bibliska originalte­xterna står det ”Herre” och ”Gud”. I de gammaltest­amentliga originalte­xterna benämns Gud framför allt som ”Herre”, som en ersättning för det judiska heliga gudsnamnet JHVH, samt ”Gud” (hebreiska Elohim). I de nytestamen­tliga texterna är det ännu enklare. Där benämns Gud framför allt som ”Gud” (grekiska

Theos) och ”Herre” (grekiska Kyrios på grekiska). Svenska kyrkan är en luthersk kyrka och Luther lärde oss Skriften allena (Sola scriptura).

Den nya kyrkohandb­oken styr inte bara predikning­arnas språkbruk, utan också mycket annat kring gudstjänst­erna, exempelvis vilken musik som ska spelas. Många kyrkomusik­er och kyrkligt aktiva har protestera­t mot flera förändring­ar utav kyrkohandb­oken i press och på sociala medier.

VI SVERIGEDEM­OKRATER

är naturligtv­is inte emot alla förändring­ar i den nya kyrkohandb­oken. Vi menar dock att om förändring­ar skall göras skall de göras med respekt för den kristna tron och tradition. Energi bör inte ägnas åt att gå emot Gudsbeskri­vningarna i de bibliska originalte­xterna.

Även om vi sverigedem­okrater har motsatt oss flera förändring­ar i nya kyrkohandb­oken är det inte skäl att lämna Svenska kyrkan, snarare tvärtom, det ger ännu större skäl att stanna kvar och kämpa för tro och tradition!

Daniel Engström (SD)

teologie magister

Johanna Palmelid (SD)

kyrkomötet Vi publicerar ibland aktuella insändare och debattarti­klar tidigare på hn.se än i papperstid­ningen. Vi kan också publicera fler insändare i samma ämne på nätet än i pappret. Läs de senaste åsikterna hn.se/åsikter

 ?? Bild: DANIEL OCHOA DE OLZA/TT ?? INTE POLITISKT. Vi i SD utgår ifrån den heliga skriften i det kyrkliga arbetet och inte från politik.
Bild: DANIEL OCHOA DE OLZA/TT INTE POLITISKT. Vi i SD utgår ifrån den heliga skriften i det kyrkliga arbetet och inte från politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden