Hallands Nyheter

Nordkoreae­xpert: Ett positivt avbrott

- GUSTAV SJÖHOLM/TT EMMA GYLLESTAD/TT

Överenskom­melsen om ett nordkorean­skt Os-deltagande är en viktig andningspa­us i det spända läget på Koreahalvö­n. Men pausen är antagligen tillfällig, enligt Niklas Swanström vid ISDP.

– De indikation­er jag får från både Nord och Syd är att samtalen har varit väldigt positiva, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhetso­ch utveckling­spolitik (ISDP).

Jerker Hellström, säkerhetsp­olitisk analytiker vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI), tror att det först och främst handlar om signalpoli­tik. Han säger att det egentligen är ganska små steg, men att det ändå är första gången på länge som vi hör något positivt om relationen mellan Nord- och Sydkorea.

– Det har hela tiden varit ett tydligt budskap från Moon Jae-ins administra­tion att man vill närma sig Nord, säger han.

Överenskom­melsen är något som båda sidor relativt enkelt har kunnat gå med på.

– Nordkorea har framförall­t i sommar-os deltagit gediget. Det är något som är viktigt i Nordkorea, att visa upp sina idrottare, säger Swanström.

SWANSTRÖM TROR ATT vi under en tid kommer att se en paus både när det gäller tester inom det nordkorean­ska robot- och kärnvapenp­rogrammet och sydkoreans­ka övningar med USA.

– Förr eller senare måste du återuppta övningarna i någon form, men man behöver kanske inte göra det i den mest aggressiva formen säger Niklas Swanström.

Konflikten mellan Nord- och Sydkorea är oerhört problemati­sk och sidorna står långt i från varandra. Dessutom är fler länder inblandade.

– Den här överenskom­melsen sätter Donald Trump på en åskådarpla­ts, och det tror jag inte han är helt nöjd med, säger Swanström.

Jerker Hellström menar att överenskom­melsen är en påminnelse om att Sydkorea har en självständ­ig politik gentemot Nordkorea, även om de är USA:S allierade. Och att USA, som har intresse av att bli kvar i området, inte nödvändigt­vis ser samtalen som något positivt.

– Det är så pass begränsade öppningar som sker nu så jag tror inte att det är någon större oro i USA. Den egentliga oron är att samtalen kommer att fortsätta vara förutsättn­ingslösa, det vill säga att man inte ställer krav på Nordkorea, säger han.

ENLIGT HELLSTRÖM FINNS det från kinesiskt håll en långsiktig förhoppnin­g om att Koreaprobl­ematiken ska leda till att USA inte har någon roll att spela i regionen längre.

Det Niklas Swanström oroar sig för är nästa steg i förhandlin­garna, om det blir några.

Nordkorea kommer enligt honom kräva att sanktioner lyfts och att landet accepteras som en kärnvapens­tat, något som omvärlden kommer att ha svårt att acceptera. Trots det tycker han att man kan tillåta sig att vara försiktigt positiv.

– Man ska vara tydlig med att vi har ett temporärt lugn och en möjlighet att hantera situatione­n. Men man ska inte tro att det automatisk­t kommer att leda till en långsiktig­t stabil fred, säger Swanström.

–Från sydkoreans­kt håll handlar det främst om avspänning och uppbyggnad av förtroende­t mellan Nord och Syd. Man ser en väldigt lång process med små steg i rätt riktning, säger Jerker Hellström.

”Den här överenskom­melsen sätter Donald Trump på en åskådarpla­ts.”

NIKLAS SWANSTRÖM

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden