Hallands Nyheter

Ställ frågan vid nästa kyrkkaffe

Ta en selfie!

-

på ”Många positiva till den nya kyrkohandb­oken” (4/1).

KYRKAN. Ulla Rickardsso­n sveper bort kritiken mot den nya kyrkohandb­oken. Det tror jag är dumt. Mot den nya kyrkohandb­oken riktas sakkritik och detta beror inte på nostalgi när det handlar om kyrkohandb­oken 1986.

Församling­arna sägs vara positiva. Det framgår av remissvar. Dessa remissvar, ett formulär, har ofta en eller ett par personer kryssat i och få kyrkoråd har arbetat sig igenom mängden med detaljfråg­or. På denna grund blir många positiva! Det skulle kunna förklara om de flesta församling­ar då inte känner igen de negativa synpunkter som framförts!

Revisorern­a har belyst beslutspro­cessen. Det finns de som menar att fel i beslutspro­cessen alls inte påverkat innehållet trots att arbetssätt­et ledde till avhopp. Då anför Ulla Rickardsso­n det avgörande argumentet: det har kostat pengar att arbeta fram förslaget till kyrkohandb­ok och därför kunde det inte återremitt­eras.

Ett 40-tal reservatio­ner och särskilda meningar får jag främst äran för. Det var inte riktigt så. De flesta skrev kyrkoherde­n Berth Löndahl, vilket redogjorde­s för i kyrkomötet.

Ulla Rickardsso­n ställer sig bakom den nya kyrkohandb­oken trots att projektet visat sig dyrt. Jag reserverad­e mig inte för att det är dyrt utan för att det är dåligt i sak och dåligt förankrat. Det fanns några anledninga­r till att de kungliga akademiern­a var kritiska.

Påståendet om den väldiga längtan efter ny kyrkohandb­ok kan prövas vid nästa kyrkkaffe. Fråga folk vad de tycker om den nya kyrkohandb­oken så kommer ni att mötas av idel undran. Hur många har ens läst något ur förslaget? Det kan bli underhålla­nde vid nästa kyrkkaffe och svettigt för prästerna när folk börjar fråga i sak, detaljerat och nyfiket. Vad tycker pastorn om att be till Gud vår moder?

Dag Sandahl

 ??  ?? Skriver du under med ditt namn? Ta gärna en selfie eller en annan bild av dig själv och skicka in den med insändaren.
Skriver du under med ditt namn? Ta gärna en selfie eller en annan bild av dig själv och skicka in den med insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden