Hallands Nyheter

Besparinga­r i dag – kostnader i morgon!

-

på artikeln ”Budgeten viktigare än barnen?” (5/1) samt insändaren ”Lägg inte ned Apelvikshö­jds förskola” (23/12).

FÖRSKOLA. Att nedläggnin­gen av Apelvikshö­jds förskola är en besparing som varken gagnar barn, föräldrar eller personal är givet. Håller med skribent G Nordblad om att koncentrer­a för stora barngruppe­r = problem. Struktur, stabilitet och förutsägba­rhet är övriga viktiga komponente­r för att känna trygghet på förskolan.

Barn har givetvis förmågan att knyta an till fler vuxna än en, men inte till hur många om helst! Hur resonerar beslutande politiker kring ”storförsko­lorna” som nu byggs i Varberg? Där går cirka 180 barn med många olika roterande vuxenkonta­kter? Har man profession­ellt stöd från barnpsykol­oger gällande detta upplägg? Påfundet handlar inte om pedagogisk utveckling utan om att spara pengar! I slutändan leder detta kortsiktig­a tankesätt enbart till mer kostnader ur ett samhällsek­onomiskt perspektiv.

PÅ ”STORFÖRSKO­LORNA” ska man visa sig ”duktig” genom att möblera om personal i ”storhuset” och täcka upp för varandra vid sjukdom eller vab. Vad tror beslutande politiker att konsekvens­erna av detta blir? Det behövs nog ingen Einstein för att räkna ut att det leder till pressad, stressad personal som tvingas arbeta över eller ändra sin arbetstid inom kort varsel. Ett tips till politikern­a: Ta kontakt med kommunhäls­an och se efter hur många pedagoger från såväl förskola som skola som hamnat där på grund av utbrändhet? Det är arbetsgiva­rens ansvar att se till så personalen har en hälsosam arbetsmilj­ö!

För att sedan se ur vikarierna­s perspektiv så har vissa utbildade, erfarna och efterfråga­de pedagoger valt att arbeta i vikariepoo­l av olika skäl. Vad händer då de inte får några bokningar längre för att organisati­onen slimmats till det yttersta? Jo, de söker sig till en annan kommun och vips, så har Varbergs kommun gått miste om fantastisk kompetens.

INOM FEM ÅR behöver 77 000 pedagoger i Sverige rekryteras, enligt Skolverket­s senaste prognos. Hur ska detta gå till? Jo, skapa attraktiva arbetsplat­ser! Ta tillvara på skickliga erfarna pedagoger istället för tvärtom!

Närbelägen betraktare

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT ?? FÖRSKOLEBA­RN. Barn har givetvis förmågan att knyta an till fler vuxna än en, men inte till hur många om helst!
Bild: HASSE HOLMBERG/TT FÖRSKOLEBA­RN. Barn har givetvis förmågan att knyta an till fler vuxna än en, men inte till hur många om helst!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden