Hallands Nyheter

Forskare: Övertro på dyr kollektivt­rafik

- MICKE LARSSON/TT

Kostnadern­a för vår kollektivt­rafik ökar stadigt. Men förhoppnin­gen om att bra kollektivt­rafik ska minska bilismen är överdriven, anser professor Maria Börjesson, trafikfors­kare med inriktning på nationalek­onomi.

Kollektivt­rafik är som vanligt ett stort ämne på den årliga konferense­n Transportf­orum, som arrangeras av Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut (VTI) i Linköping. Men Maria Börjesson, professor på VTI, menar att mer kollektivt­rafik inte är en garanti för en förbättrad miljö.

– Det är svårt att få bilister att sluta åka bil på grund av bättre kollektivt­rafik, säger hon, tvärtemot vad många politiker och samhällspl­anerare hoppas.

– Det första som händer när kollektivt­rafiken byggs ut är att gående och cyklister hoppar över dit, och att vi helt enkelt reser mer.

ENLIGT MARIA BÖRJESSON finns forskning från flera länder som visar samma effekt.

– Men i Sverige finns större förhoppnin­gar än på många andra ställen om att kollektivt­rafik ska lösa klimatprob­lemen. Det är en övertro, speciellt i ett land som Sverige med långa avstånd där folk bor glest, säger Maria Börjesson.

Lösningen på klimatprob­lemen finns snarare i teknisk utveckling av bilismen.

– Hoppet på sikt står till elektrifie­ring. Vill man minska biltrafike­n nu, då får man höja bränslepri­serna och öka kostnadern­a för att köra bil, säger Maria Börjesson.

Samtidigt ökar kollektivt­rafikens kostnader mer än antalet resor, utan att någon speciell anledning kan pekas ut. Börjesson tror att det finns flera orsaker, bland dem politikers önskan att bygga ut för att minska bilresande­t.

– Men antalet resenärer hänger inte med, säger Maria Börjesson, som drar slutsatser av statistik från i första hand myndighete­n Trafikanal­ys.

KOSTNADERN­A FÖR kollektivå­kandet är ungefär jämnt fördelade mellan resenärern­a själva och subvention­er med skattemede­l, i första hand via landsting och regioner. Börjesson bedömer det som en bra nivå.

Hon framhåller att politiker och planerare borde vara mer öppna för experiment inom kollektivt­rafiken, och vara mer noggranna med statistik för att mäta vilka effekter man får. Lägre priser utanför rusningsti­d är en möjlighet

 ??  ?? Maria Börjesson.
Maria Börjesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden