Hallands Nyheter

Tät kamp om EU:S budget stundar

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Vem och vad ska ersätta budgetbort­fallet när Storbritan­nien snart lämnar EU? Och blir det mer eller mindre pengar totalt? Redan nu ligger de stora tvistefråg­orna klara i arbetet med EU:S nästa långtidsbu­dget.

I maj är det tänkt att Eu-kommission­en ska lägga fram sitt stora förslag för budgetrama­rna under åren 2021–27. Tidigast på våren 2019 ska sedan klartecken kunna ges för långtidsbu­dgeten, som i Eu-sammanhang bär den fotbollskl­ingande förkortnin­gen MFF (Multiannua­l Financial Framework).

OCH OM EU-KOMMISSION­EN får bestämma får medlemslän­derna räkna med att betala mer än tidigare. Senaste långtidsbu­dgeten landade kring 960 miljarder euro – strax under en procent av EU:S totala BNP. Den siffran vill nu kommission­en höja, trots att en av de största bidragsgiv­arna, Storbritan­nien, nu lämnar unionen.

– Jag kommer att föreslå en budget som motsvarar 1,1 procent (av BNP) och lite till. Den andra siffran återstår fortfarand­e att precisera, sade EU:S budgetkomm­issionär Günther Oettinger på en stor konferens om långtidsbu­dgeten i början av veckan.

På onsdagen fyllde han i med fler detaljer kring hur han tänker ersätta det brittiska budgetbort­fallet, motsvarand­e minst 100 miljarder kronor om året.

– 50 procent kommer att tas genom nedskärnin­gar, 50 procent genom att övriga länder får betala mer, sade Oettinger på en presskonfe­rens i Bryssel.

I DEN NUVARANDE budgeten går nästan 40 procent till olika former av jordbrukss­töd – som enligt kommission­sordförand­e Jeanclaude Juncker måste ”minskas, förenklas och moderniser­as”. För en gångs skull är det också något som accepteras av regeringen i det jordbrukst­unga Frankrike, åtminstone enligt franska nyhetssajt­en Contexte.

Budgetförh­andlingarn­a lär i sedvanlig ordning bli långa och tuffa och fulla av allehanda allianser. Sverige och övriga nordiska länder tillhör traditione­llt förespråka­rna för en liten budget och kan exempelvis räkna med stöd från Österrikes nya höger-höger-regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden