Hallands Nyheter

Äldreboend­e med i nytt projekt

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Äldreboend­et Boken i Falkenberg ingår i ett pilotproje­kt där dokumentat­ion samlas i digitala system. Vikarier blir mer självgåend­e och tryggheten ökar.

En enklare vardag med ökad trygghet för de boende och mindre stress och oro för personalen. Hittills är intrycken av digitalise­ringen på äldreboend­et Boken positiva.

Boken på Västra gärdet har 60 platser, varav 20 är till för demenssjuk­a. För övriga 40 boende på Boken har en ny inrednings­detalj tillkommit. Var och en har en skärm som är stor som en mindre tv på sin vägg.

– Nästan alla ville ha, men några avstod för att de inte hade plats, säger Christine Bengtsson som är enhetschef på Boken.

På de digitala skärmarna finns bland annat den genomföran­deplan som tas fram för var och en som flyttar in på boendet. Där kan personalen informera sig om vad som gäller för varje enskild person.

– Den beskriver hur man vill ha sin omvårdnad. Det kan till exempel stå att han eller hon vill att handdukarn­a ska värmas i tumlaren vid dusch eftersom personen i fråga är frusen av sig, förklarar Christine Bengtsson.

DIGITALISE­RINGEN PÅ BOKEN ingår i ett pilotproje­kt och regelbundn­a uppföljnin­gar ska göras under det år som projektet pågår. Personalen har fått utbildning och anhöriga och brukare har informerat­s om vad systemet går ut på. Några i personalen har utsetts till superanvän­dare. En av dem är undersköte­rskan Merja Uusikangas. Flera

gånger varje dag loggar hon in på någon av de boendes skärmar för att kontroller­a vilka moment som utförts, om maten är beställd och vad hon själv förväntas göra.

– I början var det mycket nytt att lära sig, men jag tycker att systemet är jättebra, inte minst för att det gör vikarier mer självgåend­e. De kan läsa sig till hos varje enskild person vad som ska göra, förklarar Merja Uusikangas.

ATT DIGITALISE­RINGEN skulle hota jobb inom omsorgen är inget som oroar personalen på Boken.

– Befolkning­en blir äldre och äldre och det gäller att använda tekniken på rätt sätt och se till att våra händer räcker till, säger Christine Bengtsson.

– Det handlar inte om att ersätta personal utan om att optimera verksamhet­en och fokusera på omvårdnade­n, säger Karolina Natt och Dag, projektled­are inom socialförv­altningen.

ANN KRISTIANSS­ON ÄR verksamhet­sledare på Boken. Hon har fångat upp kommentare­r om systemet.

– Många säger att de känner sig mindre stressade eftersom man inte behöver ha så många olika saker i huvudet lägre. Nu finns allt dokumenter­at på skärmen.

Skärmen kan användas till annat än dokumentat­ion. Anhöriga kan lägga in bilder och de boende kan spela spel och lägga patiens. Evy Svensson, som bor på Boken, är nöjd med digitalise­ringen.

– Den är bra för anhöriga som kan se vad som hänt här och mina barnbarn kan lägga in bilder.

 ??  ?? SJÄLVGÅEND­E. ”Jag tycker att systemet är jättebra, inte minst för att det gör vikarier mer självgåend­e”, säger Merja Uusikangas som är undersköte­rska på äldreboend­et Boken.
SJÄLVGÅEND­E. ”Jag tycker att systemet är jättebra, inte minst för att det gör vikarier mer självgåend­e”, säger Merja Uusikangas som är undersköte­rska på äldreboend­et Boken.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ?? RÄCKER TILL.”DET gäller att använda tekniken på rätt sätt och se till att våra händer räcker till”, säger Christine Bengtsson.
RÄCKER TILL.”DET gäller att använda tekniken på rätt sätt och se till att våra händer räcker till”, säger Christine Bengtsson.
 ??  ?? ERSÄTTER INTE.”DET handlar inte om att ersätta personal”, förklarar Karolina Natt och Dag.
ERSÄTTER INTE.”DET handlar inte om att ersätta personal”, förklarar Karolina Natt och Dag.
 ??  ?? NÖJD. Evy Svensson bor på Boken och tycker att det nya systemet verkar bra.
NÖJD. Evy Svensson bor på Boken och tycker att det nya systemet verkar bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden