Hallands Nyheter

När Andreas Dock gick in i väggen tipsade läkaren honom att skaffa en hobby. Nu lägger han pärlplatto­r.

När Andreas Dock för några år sedan gick in i väggen sa läkaren åt honom att skaffa en hobby. Nu har han hittat rätt, pärlplatte­byggandet får stressen att rinna av.

- Anna oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

När vi kommer in i köket i den hemtrevlig­a villan i Trönninge syns spåren av pärlplatte­byggande i form av små tomtar och spelfigure­r. Det är sönerna Olivers och Williams alster. Andreas Dock håller för det mesta till med sitt byggande i ett hobbyrum/kontor. Men han sitter även vid köksbordet ibland och då får alla som vill vara med.

– Det fina med den här hobbyn är att det är enkelt att hålla på en liten stund och sedan plocka bort, även om det bästa är att sitta ett tag då det tar ungefär en timme att komma in i pärlzonen.

Andreas arbetar som It-ansvarig på Varbergs trä. Eftersom hans stora intresse alltid har varit datorer satte han sig ofta vid datorn även när han var ledig. För ungefär åtta år sedan blev han utbränd och läkaren sa åt honom att han kanske borde ändra yrkesval, samt skaffa sig en hobby.

– Jag började då spela tv-spel på lediga stunder men kände att det var lite bortkastan­de av tiden. Då riktade jag in mig på cigarrer trots att jag varken rökt eller snusat tidigare.

ANDREAS ÄR EN kreativ person som gillar att skapa saker.

Julen 2016 fick den äldsta sonen ett pärlplatts­et och motiven när far och son pärlade tillsamman­s var givna.

– Som åttiotalis­t är jag uppvuxen med Mario och Donkey Kong och alla de här pixliga gubbarna, så det föll sig naturligt att börja med dem.

Ganska snart kände Andreas att han ville lyfta pärlandet till nästa nivå. Han sökte inspiratio­n på nätet till nya och större mönster, gick med i Facebook-grupper för pärlplatts­entusiaste­r och började köpa pärlor i fler nyanser än vad han tidigare haft. Nu har han över 400 000 pärlor i 200 olika nyanser.

När han ska pärla tar han fram en bild på datorn och gör om den till ett pixelmönst­er. Pincetter med olika böjning används för att få pärlorna på plats.

– Även om händer är snabbare så kan fingrarna bli klumpiga.

Han har pärlat foton på sina barn och farföräldr­ar. När det här reportaget skrivs är han i full färd med att färdigstäl­la en stor pärlplatta med en Stormtroop­er från Star Wars-filmerna som han ska ställa ut på Bio Capitol när den är färdig.

– Jag gjorde en pärlplatta av en bild av clownen Pennywise från filmen ”Det” för ett tag sedan, men min fru tyckte inte det kändes så mysigt att sätta upp en mördarclow­n på någon av husets väggar. Då gick jag in på Bio Capitol och frågade om de ville ha den. Jag vill gärna ge inspiratio­n till andra och har också gjort lite skapelser till Lekia/panduro Hobby här i stan.

NÄR MOTIVET ÄR lagt ska pärlplatta­n strykas och bara hur det ska gå till är en hel vetenskap. Andreas tejpar ovansidan och tar loss den från piggplatto­rna, annars är risken stor att piggarna blir förstörda vid strykninge­n. Därefter monterar han plattan på en träskiva eller annat som kan fungera som en tavelram.

Som heltidsarb­etande med två små barn finns inte obegränsat med tid att ägna åt pärlandet. Det går lite i perioder men bästa tiden är sent på kvällen när resten av familjen har gått och lagt sig. Samtidigt

som han kanske lyssnar på elektronis­k musik eller rock.

– Då kopplar jag verkligen av. Det är också kul att det blir något fysiskt av det.

Ibland händer det att frun är med och pärlar. Det har hänt att de suttit och druckit någon drink eller två och pärlat tillsamman­s en fredagskvä­ll när barnen gått i säng.

Det finns olika typer av skapande pärlor, dels tre olika storlekar (svårighets­grader) och även ”3Dmönster” där samma typer av pärlor används men de formas efter strykninge­n medan de fortfarand­e är varma.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? ANNORLUNDA HOBBY. Andreas Dock har pärlat av sina söner i svartvitt.
Bild: ANNIKA KARLBOM ANNORLUNDA HOBBY. Andreas Dock har pärlat av sina söner i svartvitt.
 ??  ?? PILLIGT. Med hjälp av pincett går det lättare att få pärlorna på plats.
PILLIGT. Med hjälp av pincett går det lättare att få pärlorna på plats.
 ??  ?? FÄRGGLAD. Den här tavlan som föreställe­r en My Little Pony ska hänga på en leksaksbut­ik i stan för att inspirera andra till att göra annorlunda motiv.
FÄRGGLAD. Den här tavlan som föreställe­r en My Little Pony ska hänga på en leksaksbut­ik i stan för att inspirera andra till att göra annorlunda motiv.
 ??  ?? MÅNGA NYANSER. Andreas Dock har över 400000 pärlor i 200 nyanser.
MÅNGA NYANSER. Andreas Dock har över 400000 pärlor i 200 nyanser.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden