Hallands Nyheter

Sätt hårt åt planerat åldrande av produkter

MILJÖ. Det räcker inte att göra tillverkni­ngen miljövänli­g. Det som tillverkas måste också vara hållbart i längden.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 12/1. I en tid av trender får prylarna vi förser oss med tyvärr ofta ett kort liv. Det går dock inte att helt skylla ifrån sig sitt eget ansvar i detta uppdrivna tempo. Bara för att företagens marknadsav­delningar vill lyfta fram och visa de senaste modellerna med de nya funktioner­na, i de senaste moderiktig­a färgerna, innebär det inte ett automatisk­t tvång att ta fram kontokorte­t och handla.

I EN TID då det trots allt är så att fler människor uttalar en oro för miljön bör också fler människor ta ansvar för att dra sitt strå till stacken för minska slit-och-släng vilket är en lika uppenbar miljöpåver­kare som far-och-flyg.

Miljöpåver­kan blir i och för sig mindre när fler av företagen börjat ta ansvar för att tillverka prylar av miljövänli­gare material i processer som är mer resurssnål­a och energisnål­a. Men miljövinst­en blir likväl alltför liten om kunden sedan väljer att byta ut prylarna i samma takt som trenderna för varje årstid presentera­s.

SOM KONSUMENTE­R KAN vi som sagt ta vårt ansvar, men företagen behöver å sin sida också förse oss med prylar som håller i längden. Och lurar de oss, då ska det svida rejält.

Ett exempel på att vi som konsumente­r blivit dragna vid näsan är avslöjande­t om Apples fusk. Företaget har erkänt att man medvetet gjort sina äldre telefonmod­eller slöare. Och det vet vi var och en, att en telefon som bara står och tuggar är något vi inte vill gå runt med i längden; snart köper vi en ny. Precis detta har varit Apples avsikt.

DENNA GÅNG ÄR det alltså Apple som avslöjats med fingrarna i syltburken. Tyvärr är det nog mer än sannolikt att det är trångt i den där syltburken. Detta gäller framför allt mycket av den teknik vi använder i dag. Som konsumente­r har vi varken kunskap eller möjlighet att kontroller­a vad orsaken till ett plötsligt haveri egentligen handlar om. Handlar det verkligen om slitage eller finns det i många produkter en inbyggd ”dags-att-sluta-fungerafun­ktion”?

ATT EN DEL företag gapar över så stora vinster att man samtidigt riskerar rasera allt det arbete man gjort för att bygga ett trovärdigt varumärke är ingen nyhet. Och glädjande nog har Eu-parlamente­t insett problemet och därmed tagit tag i saken. Förra året antog man ett betänkande där man vill se konkreta åtgärder mot så kallat planerat åldrande. För att motverka detta som man menar är ett slöseri med energi och resurser vill ha miniminivå­er för livslängd på produkter inom unionen.

Nu gäller det dock att åtgärderna som ska avskräcka från fusk blir riktigt märkbara. Böter som verkligen svider är en åtgärd. Böter så stora att det blir helt ointressan­t att ens försöka fuska kan vara det som får våra prylar att ”gå som en klocka”.

 ?? Bild: BØE, TORSTEIN ?? TRASIG. Handhavand­efel är sin sak, men medveten försämring av sina egna produkter är något helt annat.
Bild: BØE, TORSTEIN TRASIG. Handhavand­efel är sin sak, men medveten försämring av sina egna produkter är något helt annat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden