Hallands Nyheter

Barnen bestämmer över sin egen festival

- LINDA LC BERNTSSON

I september kommer en fyra dagar lång barnfestiv­al hållas i kommunen. Vad den kommer heta och innehålla är inte klart ännu – det är upp till kommunens barn att bestämma.

I våras började kultur- och fritidsför­valtningen fundera runt vilka stora evenemang som finns för kommunens barn under 13 år. Inte speciellt mycket, kom de fram till, och bestämde sig för att ändra på det.

– VI BÖRJADE tänka på vad en barnfestiv­al skulle kunna handla om. Mycket av funderinga­rna var baserat på att barnkonven­tionen skulle bli lag det här året. Då kände vi att det hade varit ett superbra tillfälle att uppmärksam­ma den, säger Sofie Brinkmo, barnkultur­utvecklare på kultur- och fritidsför­valtningen.

När det sedan blev klart att barnkonven­tionen väntas bli lag först 2020 var planeringe­n redan i full gång – och förvaltnin­gen bestämde sig för att hålla festivalen ändå.

NÅGOT SOM ÄR unikt med just den här festivalen är att det är barnen själva som får välja vad den ska innefatta.

– Vi har under hösten hyrt in en konsult som heter Åsa Ekman. Hon jobbar mycket med barns rätt till kultur och har pratat med dem kring vad de vill ha. Just nu skriver hon en rapport om det, som vi får ta del av den 23 januari.

När de har fått tillgång till rapporten kommer själva arbetet börja. Just nu är det bara datumet som är klart, och några lokaler är uppbokade. Sofie Brinkmo tycker att det är lite läskigt, men mest spännande, att låta barnen bestämma så mycket.

– Vi har förutsättn­ingarna. Nu väntar vi bara på de kreativa idéerna från barnen, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden