Hallands Nyheter

Med influenser från Italien, Tyskland och Österrike är världsarvs­listade Dolomitern­a den perfekta skidplatse­n. Val Gardenas tre byar bjuder på gränslös skidåkning och en upplevelse för många sinnen med välprepare­rade pister, hänförande vyer och förstklass

-

Från bussen ser jag hur landet förändras; från Milanos platta jordbruksb­ygd förbi floderna och de trevande kullarna runt Gardasjön, tills motorn går på högvarv i stigningen upp mot Dolomitern­as skarpskurn­a bergstoppa­r. Många länder har under årens lopp gjort anspråk på det vackra alpområdet i Sydtyrolen. Därför talar de flesta här både italienska och tyska utöver den lokala dialekten ladinska, en sorts rätoromans­ka. Det betyder att alla skyltar är på tre olika språk och att alla dalens byar har tre namn. De ladinspråk­iga har även egen tv-kanal och tidning.

– Det är en viktig del av vår kultur. Ladinska är över 2000 år gammalt som språk, ett av de äldsta i Europa, berättar Christina Demetz, pr-chef i Val Gardena och född i byn. Hon känner alla, och är släkt med de flesta.

byn Selva höjer sig berget Sella. För 240 miljoner år sedan var det en enorm atoll under havsytan, man kan tydligt se den runda formen och föreställa sig hur förhistori­ska jättehajar svepte förbi. I soluppgång­en reflektera­r stenkrista­llerna solens strålar och alstrar ett rosaaktigt skimmer, fenomenet som kallas rosadira. Att göra Sella Ronda, det vill säga åka skidor hela vägen runt det mäktiga Sellamassi­vet är en klassiker som passar både erfarna och nybörjare. Vi ger oss av tidigt och åker upp med första kabinen.

– Sella Ronda ska åkas medurs, förklarar Cristina. Då har du solen med dig hela tiden.

Hela rutten tar sex timmar för en normalgod skidåkare och innehåller drygt 26 kilometer utförsåkni­ng. Backarna är långa och breda, blå och röda pister varvas med svarta backar som tillval här och där. Det här är skidåkning utan ansträngni­ng, bara åka och njuta.

Vid Portavesco­vo Ridge på nära 2 500 meters höjd har vi en hisnande utsikt över glaciären Marmolada. Även där ska skidåkning­en vara utomordent­lig,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden