Hallands Nyheter

Identitets­kapningar ökade under hösten

- RONJA MÅRTENSSON/TT

”Det är tyvärr väldigt lätt att kapa någons identitet.”

Flera får sina identitete­r stulna på nätet i Sverige. I november anmäldes det högsta antalet av id-kapningar någonsin, enligt ny statistik. – Först såg vi en minskning, men sedan ökade brotten igen under hösten, säger Nina Jelver, analytiker vid Nationellt bedrägeric­enter.

Under 2016 minskade antalet identitets­intrång i Sverige och fortsatte en bra bit in på 2017. Totalt anmäldes 116 760 identitets­intrång förra året, vilket är en minskning med runt tre procent jämfört med 2016, visar statistik från Nationellt bedrägeric­enter, NBC. Under hösten vände dock utveckling­en och anmälda identitets­intrång ökade igen.

– Vi hade ett bra år 2016 och även första halvåret 2017. Sedan efter sommaren hände något och fler började kapas igen, säger Nina Jelver, analytiker vid NBC.

FRAMFÖR ALLT HANDLAR det om så kallade Cnp-bedrägerie­r, brott där någon gör ett köp online med stulna kortuppgif­ter. Nära 80 000 sådana anmälninga­r gjordes 2017. Under oktober–december ökade dessa med 45 procent jämfört med samma period 2016. Även anmälda kreditköp i andras namn ökade.

– Nära 60 procent av dessa brott inleds med ett identitets­intrång. Det är tyvärr väldigt lätt att kapa någons identitet, säger Jelver.

Att sno någons identitet för att handla på nätet blev förbjudet enligt lag den första juli 2016. Brottet heter olovlig identitets­användning och omfattar uppgifter som kan användas för att identifier­a en person, såsom personnumm­er, namn, adress och mejl. Brottet kan ge böter eller fängelse i högst två år.

– Det positiva med detta är att det är brottsligt redan när du tar någon identitet. Du behöver inte genomföra ett bedrägeri också, säger hon.

Enligt Nationellt bedrägeric­enter har brottsligh­eten ökat drastiskt de senaste fem åren när det gäller id-kapningar på nätet.

– Men det bör ses i relation till att också handeln på nätet har ökat med 15–20 procent årligen under samma period, säger hon.

SAMTIDIGT HAR BROTTEN förändrats genom åren. Förut var det enklare brott via annonssido­r, nu är det mer avancerade och organisera­t än förut.

– Det finns ett affärsuppl­ägg nu förtiden som gör att det är mycket svårare att utreda brotten. För pengarna stannar inte bara i Sverige, säger hon.

Jelver berättar att NBC arbetar mycket med att ha dialoger med banker och andra aktörer kring lösningar för att göra det säkrare när köp görs på nätet.

– Det har blivit vanligare för att det är så lätt att begå bedrägeri nuförtiden och utge sig för att vara någon annan. Så det är viktigt att alla arbetar med att säkra upp.

NINA JELVER, analytiker vid NBC

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden