Hallands Nyheter

Expert: Mänsklig faktor bakom kapningar

- RONJA MÅRTENSSON/TT

Den mänskliga faktorn är den största anledninge­n till att folk utsätts för bedrägeri på nätet – att vi låter oss luras. Det anser rådgivning­sexperten Lina Nilsson. Men enligt henne finns det vägar att gå för att minimera risken.

Kanske är du orolig för att någon annan köper saker på kredit i ditt namn, eller att du just nu har skulder du inte har någon som helst aning om. Företagen, banker och affärer arbetar hela tiden med att vidtar åtgärder för att göra det svårare att begå bedrägeri i på nätet eller sno någons identitet.

– Men inget hjälper så länge du uppger dina uppgifter via bland annat telefon, sms eller mejl, säger rådgivning­sexperten Lina Nilsson på Stöldskydd­sföreninge­n.

Den mänskliga faktorn spelar en stor roll, anser hon. Det gör att personer snarare tycker det är kul att ha vunnit 5 000 kronor på Ica, i stället för att ifrågasätt­a det.

–Blir man osäker så ring och fråga först och hör efter innan du ger ut dina uppgifter. Företag har ingen anledning att begära ut sådana uppgifter från dig.

Lina Nilssons främsta tips är att aldrig ge ut några personuppg­ifter eller kontouppgi­fter – de uppgiftern­a tillhör dig.

– Dina lösen, kontokorts­nummer, ditt bankid, det är ditt. Det är ingen annan som ska ha det eller som behöver det. Så länge man tänker så är man ganska skyddad, säger hon. Varför människor ändå ger ut sina uppgifter tror hon beror på att människor tyvärr inte är så medvetna om att det är ett bedrägeri och att vi är så väldigt godtrogna i Sverige. – Det här samtidigt som sms:en och mejlen är utformade på ett sätt som gör att folk inte tänker sig för. Det ser så äkta och rätt ut, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden