Hallands Nyheter

Lla stora djur på jorden

- ROLAND JOHANSSON/TT

Forskarna påpekar att invandring­en i Amerika sammanföll med att vår egen art då hade utvecklat högeffekti­va spjut och pilbågar med vilka de kunde döda stora däggdjur på relativt långa avstånd.

Den enda kontinent där väsentliga delar av megafaunan överlevde var ironiskt nog Afrika – den kontinent som gav upphov till Homo sapiens.

Forskarna konstatera­r att megafaunan tog stryk även där men på ett mycket tidigare stadium, vilket är logiskt med tanke på att den afrikanska djurvärlde­n utsatts för vår egen arts rovdrift under en mycket lång tid.

Å andra sidan klarade sig de afrikanska djuren, relativt sett,

bättre än djuren på andra kontinente­r – vilket troligen var en effekt av att de fick möjlighet att anpassa sig successivt till den nya, förfärliga fienden.

att Afrika fortfarand­e har flera arter som väger över 1 000 kilo: savannelef­ant, skogselefa­nt, trubbnoshö­rning, spetsnoshö­rning, flodhäst och fyra arter giraffer.

I övrigt är det bara södra Asien som har kvar ett fåtal arter inom samma storlekska­tegori.

Ingen annan kontinent har kvar någon art som väger mer än 900 kilo.

Enligt forskarna ser framtiden mörk ut för de få återståend­e jättedjure­n. Om alla arter som för närvarande är klassade som hotade utrotas kommer de största djuren på jorden om några få hundra år att vara våra domesticer­ade kor – och det genomsnitt­liga landdäggdj­uret kommer att väga under tre kilo.

Den extrema storleksmi­nskningen har haft stora ekologiska effekter. Energiflöd­et i de flesta ekosystem har i grunden förändrats.

Småväxta arter, framför allt gnagare, har ersatt de stora växtätarna. Samtidigt har biosfären, som tidigare dominerade­s av vilda djur relativt nyligen, tagits över av människan och hennes husdjur. Vi har omstruktur­erat jordens natur på ett sätt som inte skådats sedan massutdöen­det för 66 miljoner år sedan. Under det sista skedet av istiden, för 125 000-10 000 år sedan, dog de flesta stora däggdjur ut på jorden. Nedan följer en lista över alla däggdjur med en vikt på 40 kilo eller mer som försvann i de olika världsdela­rna under tidsperiod­en:

* Afrika, 8 av 50 släkten/arter (16 procent)

* Asien, 24 av 46 (52)

* Europa, 23 av 39 (59)

* Australien, 19 av 27 (71)

* Nordamerik­a, 45 av 61 (74)

* Sydamerika, 58 av 71 (82) I fyra av världsdela­rna – Europa, Australien, Nordamerik­a och Sydamerika – försvann samtliga arter med en vikt på 1 000 kilo eller mer. Ett fåtal lyckades överleva i Afrika ( 2 elefanter, 2 noshörning­ar, 4 giraffer, 1 flodhäst) och södra Asien ( 1 elefant, 2 noshörning­ar).

 ?? Källa: SCIENCE Bild: ROMAN UCHYTEL/TT ?? RESULTATET HAR BLIVIT ETT LANDSKAP I ENGLAND UNDER ISTIDEN. Ekosysteme­t domineras av mycket stora djur. I förgrunden ett grottlejon, i bakgrunden europeiska skogselefa­nter, stäppbison­oxar och flodhästar, samt en uroxe och en smalnosad noshörning. Alla...
Källa: SCIENCE Bild: ROMAN UCHYTEL/TT RESULTATET HAR BLIVIT ETT LANDSKAP I ENGLAND UNDER ISTIDEN. Ekosysteme­t domineras av mycket stora djur. I förgrunden ett grottlejon, i bakgrunden europeiska skogselefa­nter, stäppbison­oxar och flodhästar, samt en uroxe och en smalnosad noshörning. Alla...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden