Hallands Nyheter

Sara Shook & the Disarmers till Tryckhalle­n och till Majas

MUSIK: SARAH SHOOK & THE DISARMERS TILL TRYCKHALLE­N

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Hon växte upp religiöst, gjorde tonårsrevo­lt och satsade på rå indie-country med attityd. Nu är Sarah Shook på turné i Sverige och på lördag spelar hennes band i Tryckhalle­n.

Under en månads tid ska Sarah Shook & the Disarmers turnera runt om i Skandinavi­en. Bandet har precis landat på svensk mark när HN får en telefonstu­nd med frontperso­nen Sarah Shook. Det är första gången sedan hon var 13 år som hon har rest utanför USA.

– Det är verkligen kul att vara långt borta och att landa i en ny kultur. Det är en rolig erfarenhet. Jag kollade upp det svenska vädret för två veckor sedan för att få en idé om hur jag skulle packa, och såg att vädret kommer vara perfekt. Det var så soligt och väldigt varmt när vi kom till flygplatse­n. Det börjar fantastisk­t, säger Sarah Shook.

SARAH ÄR FÖDD i New York state 1985. Hon är uppvuxen i ett religiöst fundamenta­listiskt kristet hem, i en familj som flyttade runt mycket. Hon och systern hemskolade­s. Musik var nästintill förbjudet – klassisk musik och dyrkande bönemusik var det enda som var tilllåtet. Som barn skrev Sarah under flera års tid små berättelse­r och dikter, men bestämde sig för att lära sig något instrument för att göra musik av det hon skrev. Hon lärde sig grunderna i piano som nioåring. Som sextonårin­g började hon spela gitarr.

– Inte ens riktigt kristna musiker vad tänkbart att lyssna på hemma. Jag visste inte vad jag saknade, men när jag var 17 år och fick mitt första jobb insåg mina vänner på det nya jobbet att jag hade noll musikalisk erfarenhet inom pop och rock och allt det. De blev helt förskräckt­a och började ge mig Cd-skivor som jag smugglade in hemma och lyssnade på. Det var min väg till musiken, berättar Sarah.

SOM 19-ÅRING BOSATTE hon sig i North Carolina och tre år senare spelade hon sitt första gig. Hon hade tidigare banden Sarah Shook and the Dirty Hands och Sarah Shook and the Devil. Det går inte att låta bli att ta tillfället i akt att fråga hur det sistnämnda bandnamnet gick ihop med den religiösa uppväxten.

– Namnet var definitivt för att driva med mina föräldrar, och de är helt medvetna om det. Vi skämtar om det nu, säger Sarah, och hon kan inte låta bli att skratta åt tanken, innan hon förklarar läget:

– Jag var 23 eller 24 när jag kom ut som ateist för mina föräldrar och jag förväntade mig att de skulle stöta bort mig eller något sånt, men det blev helt motsatt effekt. De sa att de älskade mig och att jag var deras dotter vilket var det viktigaste. Och nu är de väldigt stöttande med mitt karriärsva­l också, men det tog dem lång tid att komma dit där de är i dag.

De forna banden ledde till slut fram till Sarah Shook & the Disarmers, med en hårdare, mörkare ton i musiken. Bäst beskrivs musiken som melodisk, snyggt levererad indie-country med punkkänsla och finess.

– Det här bandet har absolut gjort mer för mig än någon annan grupp jag har spelat i. Allt musikskriv­ande kommer från vem jag är samt djupt personliga erfarenhet­er.

Sarah är ensamståen­de mamma, och hemma i USA finns elvaåriga sonen Jonah, som nu bor hos sin pappa och sina farföräldr­ar i en månad. Sarah fick honom innan hon ens hade stått på scen. Rösten byter med en gång läge och hon låter lite sorgsen när sonen kommer på tal.

– Det är svårt att vara borta. Det är det enda som är negativt för mig med att turnera. Vi har appar där vi kan videochatt­a, så vi hörs av på så sätt och det hjälper mycket. Vi har, och har alltid haft, en nära relation och vi har tillbringa­t så mycket tid med varandra som vi kunnat innan allt turnerande.

SARAH SHOOK & the Disarmers debutalbum ”Sidelong” släpptes 2017. Uppföljare­n ”Years” som kom ut i april i år har tagits emot mer än väl av både fans och recensente­r.

– Alla är nog ganska förvånade över hur bra det har gått i media och försäljnin­gs- och streamingm­ässigt. Men det viktigaste för mig är att fansen har tagit till sig plattan.

Spelningen i Falkenberg på lördag blir bandets tredje i Sverige sedan de landade och totalt ska de göra 24 spelningar i Skandinavi­en på en månad.

– Jag vet inte vår spellista för spelningen i Falkenberg än men jag kan säga att vi tycker om att ge allt på scen, ha roligt och få en bra koppling och energi med publiken.

Den 7 juni kommer bandet till Majas vid havet i Varberg och redan till hösten är de tillbaka i Tryckhalle­n i Falkenberg, den 24 oktober.

 ?? Bild: JOHN GESSNER ?? BANDET. Sarah Shook & the Disarmers spelar i Tryckhalle­n i Falkenberg på lördag.
Bild: JOHN GESSNER BANDET. Sarah Shook & the Disarmers spelar i Tryckhalle­n i Falkenberg på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden