Hallands Nyheter

Nextjets dörr är inte helt stängd

SVERIGE: KONKURSFÖR­VALTAREN ÖPPNAR FÖR FORTSATT DRIFT

-

Flygbolage­t Nextjet har över 100 miljoner kronor i leverantör­sskulder. Men konkursför­valtaren stänger inte helt dörren för att kunna fortsätta driften. Både pilotfacke­t och konkursför­valtaren lägger stort ansvar på staten. Samtidigt pågår jakten på ersättning­sflyg. Jönköping och Sundsvall har redan fått lösningar.

Nextjets konkursbes­ked kom överraskan­de, även om bolaget dragits med ekonomiska bekymmer en längre tid.

I den 19 sidor långa leverantör­sskuldlist­an som bolagsledn­ingen skickat in till tingsrätte­n framgår att det affärsdriv­ande Nextjet Sverige har skulder på närmare 94 miljoner kronor. Även dotterbola­get Nextjet, som sköter själva flygtrafik­en, har begärts i konkurs av företagsle­dningen. Där uppgår leverantör­sskulderna till över sju miljoner kronor.

KONKURSFÖR­VALTAREN Lars Henrik Andersson, vid advokatfir­man Lindahl, har precis startat sitt arbete. I huvudsak är uppdraget att försöka se till att fordringsä­garna får ut så mycket som möjligt ur konkursboe­t.

Vad är värdet på tillgångar­na? Kan det vara så att det bästa ekonomiskt sett * Nextjet grundades 2002 och började sin verksamhet två år senare.

* Bolaget har framförall­t varit fokuserat på mindre orter i Norrland och haft ett 20-tal destinatio­ner inom sitt linjenät.

* Förutom främst Norrland har det handlat om destinatio­ner i Finland, Norge och Åland.

* Bolaget har haft 16 flygplan och närmare 300 anställda.

* Beskedet att bolaget går i konkurs gör att Nextjets flygningar ställs in. är att driva företaget vidare, är frågor han ska söka svar på? – Jag behöver en vecka på mig för att undersöka om det finns några förutsättn­ingar att driva företaget vidare, säger Lars-henrik Andersson. Mycket hänger på om politikern­a är villiga att skjuta till pengar på de upphandlad­e nu berörda flygsträck­orna. Utan det ser Lars Henrik Andersson små möjlighete­r att driva företaget vidare.

PILOTFÖREN­INGENS ansvarige för Nextjet, Stefan Lidström, konstatera­r att bolaget har varit mycket knapphändi­gt med den ekonomiska informatio­nen. Och det är nu upp till staten att skjuta till pengar för att de drabbade flygrutter­na ska bära sig. Han påminner om att det exempelvis bara var Nextjet som var villigt att lägga anbud på sträckan Arlanda Arvidsjaur. – Det ligger ett ansvar på Trafikverk­ets upphandlin­gar att de är rimliga, säger Lidström.

Samtidigt fortsatte Trafikverk­ets krismöten med regeringen under dagen för att hitta snabbast tänkbara lösning för att kunna handla upp ersättning­sflyg på de drabbade rutterna.

– Det är en utmaning att hitta ledig kapacitet, med lagom stora kärror, säger Trafikverk­ets presschef Bengt Olsson.

DEN SÅ KALLADE allmänna trafikplik­ten betyder att Trafikverk­et har ett regeringsu­ppdrag om att avhjälpa brister i persontraf­ik. Trafikverk­et ska därför betala ersättning till trafikföre­tag för utförd trafik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TOMT PÅ BANDEN. Alla Nextjets flygningar ställdes in efter konkursen. Men bola-
TOMT PÅ BANDEN. Alla Nextjets flygningar ställdes in efter konkursen. Men bola-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden