Hallands Nyheter

Krismöte om ebolautbro­ttet

- TT-REUTERS

Ebolautbro­ttet i Kongokinsh­asa har ”nått en ny fas” sedan ett fall upptäckts i staden Mbandaka med en miljon invånare, enligt landets hälsominis­ter Oly Ilunga Kalenga. WHO har kallat till ett krismöte om läget i landet.

Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) kallar till ett krismöte med experter för att avgöra om ebolautbro­ttet utgör en internatio­nell krissituat­ion. Det skulle i så fall göra att fler länder kan involveras och bidra med forskning och resurser. Mötet hålls på fredag.

23 PERSONER TROS ha avlidit i ebola i Kongo-kinshasa sedan april. Dessa har smittats i mer glesbefolk­ade områden vilket har gjort det lättare för att myndighete­rna att isolera smittan där. När utbrottet nu har nått stadsmiljö­er kan läget bli mycket svårare för sjukvården.

”Det är en oroande utveckling”, skriver Who-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesu­s i ett uttalande. WHO bekräftar att ett fall av ebola upptäckts i ett distrikt i miljonstad­en Mbandaka.

Organisati­onen meddelar att den skickar ett 30-tal experter till staden.

ATT SMITTAN NÅTT Mbandaka väcker oro hos Världshäls­oorganisat­ionen på grund av stadens läge. Den är en viktig hamnstad och handelspla­ts vid Kongoflode­n, där transporte­r ned till huvudstade­n Kinshasa passerar.

– Ebolautbro­ttet har nått en ny fas. Den påverkar nu tre olika zoner i landet, inklusive en tätbebyggd zon. Sedan vi upptäckte fallet i Mbandaka har våra epidemiolo­ger arbetat på fältet med att identifier­a personer som varit i kontakt med misstänkta smittofall, säger hälsominis­ter Oly Ilunga Kalenga.

WHO har skickat 4 000 doser ebolavacci­n till Kongokinsh­asa i ett försök att hejda utbrottet av den smittsamma febersjukd­omen.

Hälsodepar­tementet säger att vaccinatio­nerna sätter i gång tidigt nästa vecka.

 ?? Bild: MICHAEL DUFF/TT ?? DÖDLIGT. I det stora ebolautbro­ttet i Västafrika 2014–2016 miste 11300 personer livet.
Bild: MICHAEL DUFF/TT DÖDLIGT. I det stora ebolautbro­ttet i Västafrika 2014–2016 miste 11300 personer livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden