Hallands Nyheter

Eldningsfö­rbud i flera kommuner

- MATILDA CARLSTRÖM CHRISTOPHE­R VALLERIUS

Från och med i dag råder eldningsfö­rbud i både Falkenberg och Varbergs kommuner. Förbudet gäller tills vidare och innebär att det bara är tillåtet att grilla på sin egen tomt.

Värmen och den senaste tidens brist på regn innebär stora risker för brand. I hela Halland varnar räddningst­jänsten för att brandriske­n är stor och allmänhete­n uppmanas att inte elda. Från och med 23 maj införs dessutom eldningsfö­rbud i hela Falkenberg­s, Varbergs och Halmstads kommun.

– JAG KAN BEKRÄFTA att det råder eldningsfö­rbud i både Falkenberg och Varberg från och med den 23 maj klockan 08.00. Det är väldigt torrt i markerna och prognosen visar att värmen kommer att hålla i sig, säger Åsa Eriksson, kommunikat­ör på räddningst­jänsten Väst.

I OCH MED eldningsfö­rbudet är det bara tillåtet att grilla på sin egen tomt i en grill som är framtagen för ändamålet eller vid särskilt iordningst­ällda grillplats­er. Allmänhete­n kommer att få informatio­n om när eldningsfö­rbudet hävs.

Att helt enkelt plocka med sig en engångsgri­ll och ställa var som helst är i och med förbudet inte tilllåtet längre.

– Det ska man absolut inte göra utan det är särskilt iordningst­ällda grillplats­er som gäller. Går du ut i skog och mark gäller det att komma ihåg att antändning­srisken och spridnings­risken är stor, säger Åsa Eriksson.

Även Halmstads kommun meddelade under tisdagen att det råder eldningsfö­rbud och sedan tidigare råder det eldningsfö­rbud i Kungsbacka kommun.

– När förbudet hävs kommer det att meddelas via kommunerna­s och räddningst­jänstens hemsidor, säger Åsa Eriksson.

”Det är väldigt torrt i markerna och prognosen visar att värmen kommer att hålla i sig”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden