Hallands Nyheter

Salafismen växer sig allt starkare

- ANJA HAGLUND/TT

Salafismen, en fundamenta­listisk inriktning inom islam, har vuxit sig starkare i Sverige, enligt en ny rapport. På flera platser i svenska städer påverkar salafister numera vardagen genom påtrycknin­gar och hot.

”De är mot demokrati, de är mot deltagande i samhället, de har bjudit in predikante­r med antisemiti­ska och homofoba uttryck.” MAGNUS RANSTORP,

terrorfors­kare

Radikala predikante­r skrämmer till lydnad, moralpolis­er bevakar kvinnor och barn hindras från att leka med barn av annan tro.

I en unik svensk studie har forskare från Försvarshö­gskolan undersökt salafismen­s och den salafistis­ka jihadismen­s inflytande i Sverige. Enligt rapporten har miljöerna vuxit sig starka på flera platser i svenska städer.

ANTALET VÅLDSBEJAK­ANDE islamister har tiofaldiga­ts till cirka 2 000 på mindre än ett decennium, och antalet salafister räknas enligt forskarna i tiotusenta­l. Starka sociala band finns mellan aktörer ur respektive miljö, och de antidemokr­atiska strömninga­rna är starka.

– De är mot demokrati, de är mot deltagande i samhället, de påverkar barn i koranskolo­r, de har bjudit in predikante­r med antisemiti­ska och homofoba uttryck. Det krockar med den svenska värdegrund­en och demokratis­ka fri- och rättighete­r, säger Magnus Ranstorp, en av rapportför­fattarna.

En liten grupp radikala predikante­r har enligt forskarna delat upp landet mellan sig. En del står för direkt våldsbejak­ande åsikter, och har exempelvis hyllat IS.

I flera lokalsamhä­llen beskrivs hur det förekommer påverkan. Salafister­na sätter press på andra muslimer att bli mer radikala och inlemma sig i deras tro. De har tydliga kriterier kring vad som krävs för att leva som en ”riktig muslim”. Muslimer som vägrar riskerar att trakassera­s. Barn sätts från tidig ålder i koranskolo­r och får lära sig att inte beblanda sig med det motsatta könet. Moralpolis­er bevakar hur kvinnor och barn klär sig och heltäckand­e klädsel praktisera­s långt ner i åldrarna.

– Det är en väldigt svartvit ideologi. De delar upp världen i vad som är rent och vad som är orent, vad som är halal och haram, tillåtet och förbjudet. De begränsar andra människors fri- och rättighete­r, säger Ranstorp.

RAPPORTEN FRAMHÅLLER att både salafismen och salafism-jihadismen utgör en minoritet inom sunniislam och inte represente­rar muslimer som grupp. Men den utgör ändå ett hot, inte minst eftersom den kan vara en inkörsport för islamistis­k radikalise­ring och rekryterin­g till jihad. Forskarna påpekar att Sverige både haft en förhålland­evis stor andel resande till jihadistgr­upper utomlands samt två terrordåd på Drottningg­atan i Stockholm på mindre än tio år.

– Ideologin fyller ett vakuum i de segregerad­e områdena. Samtidigt har vi i Sverige en aningslösh­et kring de här frågorna. Det är ett misslyckan­de att vi inte förstått problemati­ken men också att vi inte tagit tag i det, säger Magnus Ranstorp.

Såväl skola som socialtjän­st har svårt att förstå frågan, och brottsbekä­mpande myndighete­r anser att det ligger utanför deras befogenhet­er då det inte är brottslig verksamhet, konstatera­r forskarna. * Några exempel ur rapporten om hur salafister påverkar vardagen:

I Västerås förekommer religiös påverkan blandat med kriminalit­et. ”Det kan handla om ett gäng grabbar som kommer in i matbutik. Har kassörskan inte slöja på sig tar de vad de vill ha utan att betala, de kallar kassörskan för svennehora och spottar på henne”, berättar en polis i rapporten.

I Arlöv har barn ”lekt IS” på förskolor och även uttryckt att de inte vill leka med barn av annan trosuppfat­tning då de anses ”orena”.

I Halmstad finns en radikal predikant som bland annat förklarat att terroratta­cken mot Paris i januari 2015 var en stor lögn och kallat homosexual­itet för ett virus.

I Örebro har kvinnor kontroller­ats och förvägrats bussresa med hänvisning till att de bär sin klädsel felaktigt. Även unga män drabbas i form av att de sätts krav på dem att kontroller­a sina syskon och de drabbas också av tvångsgift­e.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden