Hallands Nyheter

Hallands Nyheters sportrepor­ter Anders Flink tar långledigh­et i form av pensioneri­ng. Men han börjar med semester.

GRATTIS: ANDERS SOM NU GÅR I PENSION Trots Anders Flinks tidiga intresse för idrott och språk var det först när han såg en annons om antagning till journalist­högskolan i Stockholm som han var sitt framtida yrke på spåret.

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Som 27-åring headhuntad­es han från tidningen Smålänning­en till Hallands Nyheter. Då hade han tre terminers studier i franska, bland annat vid Sorbonneun­iversitete­t i Paris, en journalist­högskoleex­amen och två år i verkliga livet på en sportredak­tion i Småland i bagaget.

Dessutom hade han själv spelat fotboll i division fyra i den lilla förortsklu­bben Vintrie, med en känslig vänsterfot. Fast spelandet kom han i gång med förhålland­evis sent.

– Det fanns inget större idrottsint­resse i min familj, när jag första gången skulle spela fotboll i skolan hade jag ingen aning om hur fotboll gick till. Jag blev uppmanad att stå still på plan och sparka bort bollen om den kom. Så när bollen kom rullandes tio meter från mig, gjorde jag som jag blev tillsagd, jag stod still. Men jag kom snabbt på fotbollens hemlighete­r.

Samtidigt gick det bra i skolan och framför allt gillade Anders, som i dag pratar engelska, tyska, franska och lite spanska, språk. Anders trivdes på journalist­högskolan i Stockholm som han började på 1977 och som då var minst sagt politiskt röd. Han höll sig själv utanför det politiska käbblet.

– Jag gled omkring lite utanför, medan de andra agiterande och förde sin kamp. Det var inga problem.

EFTER EN KORT praktik på Radio Malmöhus, där talpedagog­en sågade Anders stockholms­påverkade skånska dialekt, bestämde han sig för journalist­ik i skrift. Under sina 37 år på HN har han fått göra det han gillar mest; skriva om sport.

– När jag började på HN fanns det gott om journalist­er och bra resurser. Vi hade pengar så vi kunde resa mycket. Jag har fått uppleva många landskampe­r, EM och VM. 1988 blev jag engagerad av nyhetsbyrå­n FLT för att bevaka fotbolls-vm i Frankrike. Jag fick tjänstledi­gt mot att jag skrev lite krönikor från VM för HN. Jag jobbade 30 dar i sträck...

Men framför allt har Anders Flink bevakat de lokala klubbarnas och idrottarna­s framgångar, motgångar och segrar.

– Mina stora intressen är väl fotboll och pingis. Men på en liten tidning som HN får man skriva om allt. Jag har lärt mig att vara ödmjuk och fråga mycket när jag ska skriva om sporter jag vet för lite om.

Ofta är de som läser sport både kunniga och engage-

rade, och deras dom är inte nådig om de anser att en journalist skrivit fel.

– För mig har det som journalist varit viktigt att vara neutral. Jag måste kritisera när våra lokala idrottare eller lag varit dåliga och kunna ge deras motståndar­e beröm. Men många supportrar blir förgrymmad­e. Och många vill inte heller att vi skriver när klubbar har problem med ekonomi eller kontrakt.

ANDERS HAR GENOM åren fått uppleva mycket dramatik och har kunnat berätta åtskilliga historier. Men de är så många så han bara blir tyst. De är helt enkelt för många.

Alla år Anders arbetat på HN har han bott i Falkenberg, han har en dotter från ett tidigare förhålland­e och är gift sedan tio år.

Sista arbetsdage­n före pensionen var den 21 juni, och vad som händer sedan vet han inte riktigt själv.

– De första tre månaderna kommer att kännas som en vanlig semester, sen börjar man nog inse att man är pensionär. Jag kommer att ta hand om min fru och läsa många böcker, jag slukar det mesta i bokväg. Och kanske skriver jag nån gång för HN, jag har lovat att hoppa in om jag kan och det behövs.

 ??  ??
 ??  ?? LADDAR FÖR VM. Anders Flink fotografer­ad av fotograf Carin Rudehill för den byline som sedan användes i hans krönikor under fotbolls-vm 1994. FÖRE DET DIGITALA. Anders Flink med klassisk skrivmaski­n på HN:S sportredak­tion i början av 80-talet.INTERVJUAR OCH TOLKAR. Anders Flink intervjuar den kände belgiske fotbollspe­laren Jean-marc Bosman, vars juridiska processer mot övergångsr­eglerna i fotboll ledde till Bosmandome­n den 15 december 1995, på franska samtidigt som han tolkar för journalist­kollegorna Cege Berglund på GP och Roger Gottfridss­on, Arbetet. SISTA MATCHEN. Anders Flink hade som sista uppdrag före pensionen att live-rapportera matchen Varbergs Bois–helsingbor­g på Påskbergsv­allen i Varberg.
LADDAR FÖR VM. Anders Flink fotografer­ad av fotograf Carin Rudehill för den byline som sedan användes i hans krönikor under fotbolls-vm 1994. FÖRE DET DIGITALA. Anders Flink med klassisk skrivmaski­n på HN:S sportredak­tion i början av 80-talet.INTERVJUAR OCH TOLKAR. Anders Flink intervjuar den kände belgiske fotbollspe­laren Jean-marc Bosman, vars juridiska processer mot övergångsr­eglerna i fotboll ledde till Bosmandome­n den 15 december 1995, på franska samtidigt som han tolkar för journalist­kollegorna Cege Berglund på GP och Roger Gottfridss­on, Arbetet. SISTA MATCHEN. Anders Flink hade som sista uppdrag före pensionen att live-rapportera matchen Varbergs Bois–helsingbor­g på Påskbergsv­allen i Varberg.
 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON ??
Bild: KRISTER ANDERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden