Hallands Nyheter

Mot SD står vi för princip, eller så står vi för ingenting

VAL. Frågan om att låta SD få presidiepo­ster i riksdagens utskott är död, säger Lööf och Björklund. Men varför var den ens levande från början?

- DANA POURKOMEYL­IAN Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 30/6. I torsdags fick väljarna, både från höger och vänster, sig en överraskan­de kalldusch. ”Alliansen vill släppa in SD på ordförande­poster i utskottet” löd SVT Nyheters rubrik. Tidigare har posterna som ordförande och vice ordförande i utskotten fördelats inom de traditione­lla blocken, vilket lämnat SD utan presidiepo­st. Alliansens vändning i frågan skulle innebära att de istället fördelas proportion­erligt efter mandatförd­elningen i riksdagen.

REAKTIONER­NA LÄT INTE vänta på sig. Väljare, från båda blocken, fullkomlig­t rasade. Hårdast var kritiken från de egna leden. Liberala ungdomsför­bundets förbundsor­dförande Joar Forsell var snabb med att fördöma öppningen. ”SD ska inte få något inflytande. Vi är oerhört provocerad­e.”, deklarerad­e han. Centerpart­iets ungdomsför­bund skrev ”Det är helt onödigt att öppna upp för att SD ska ha presidiepo­ster”. Flera partister gick också ut och kritiserad­e agerandet. ”En Allians som ger makt till SD är inte min Allians”, skrev Niels Paarup Petersen, Centerpart­iets gruppledar­e i Malmö, på Facebook.

ENIGHETEN INOM ALLIANSEN blev efter kritikerst­ormen kortvarig. Redan fredag morgon meddelade Jan Björklund och Annie Lööf att båda partierna backar i frågan. ”Frågan är död” skrev Jan Björklund på sin Twitter”. Och gott så. Men varför var den ens levande från början?

GRUPPLEDAR­E TILLIKA VICE partiordfö­rande för Centerpart­iet Anders W Jonsson försvarade under torsdagskv­ällen utspelet med att ”Valresulta­tet får idag genomslag i utskottspl­atser och val av talman. Det är rimligt att det får genomslag i presidiepo­ster”. Möjligen, om nu Sverigedem­okraterna hade varit ett rimligt parti. Men vi talar om ett parti vars riksdagsle­damöter sprungit omkring på stan med järnrör och kallat kvinnor för ”små horor” (Erik Almqvist, riksdagsle­damot 2010). Om ett parti vars företrädar­e önskat att ”någon ska ställa sig med kulspruta på Öresundsbr­on” (Gunilla Schmidt, kommunfull­mäktigeled­amot 2015). Som skrivit ”Låt araberna få betalt för att våldta feminister, så gör de lite nytta.” (Markus Palmheim, kommunfull­mäktigeled­amot 2016). Självaste sittande partisekre­teraren Richard Jomshof sa 2010 i Blekinge Läns Tidning att ”Våldtäkt är ett uttryck för islamsk kultur”, och partiet ser Ungern, där pressfrihe­ten nu kraftigt begränsas och högerextre­mismen etsats sig fast i parlamente­t, som ett ”föredöme”.

NEJ, ALLIANSENS UTSPEL handlar inte om rimlighet. Hade det gjort det hade man under 2014-2018 inte blockerat Sverigedem­okraterna från att få presidiepo­sterna. Detta handlar om något annat. Troligen att, i det fall Sverigedem­okraterna blir Sveriges näst största eller största parti, vinna deras gunst för tillsättni­ngen av en moderat statsminis­ter.

OM MAN KAN undvika att ge Sverigedem­okraterna inflytande så undviker man det. En förhålland­evis enkel regel, kan man tycka. Ett gammalt nazistpart­i ska inte sitta som ordförande i dessa utskott, de ska inte normaliser­as och de ska inte ges en tum mer än vad lagen föreskrive­r. För lagen föreskrive­r nämligen inte varken vilket parti talmansämb­etet skall ges till, eller hur presidiepo­sterna i utskotten skall fördelas. Det är således ingen demokratif­råga, utan en förhandlin­gsfråga.

NÄR DET KOMMER till Sverigedem­okraterna finns det för ett liberalt parti dock inget att förhandla om. Vi ger inte ett parti vars företrädar­e och politiska gärning hyser sådant människofö­rakt mer utrymme än vi måste. Inte ens om det skulle innebära en moderat statsminis­ter. Mot SD står vi för princip, eller så står vi för ingenting.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ??
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden