Hallands Nyheter

Orättvist att Agape Varberg ska behöva vänta på beslut om stöd

-

POLITIK. 19 juni såg jag fram emot en intressant debatt i kummunfull­mäktige, Varberg. Följetonge­n Agape Varberg skulle behandlas och slutligen avgöras, trodde jag.

Kommunstyr­elsen hade föreslagit fullmäktig­e att bistå Agape Varbergs arbete med att hjälpa flyktingpo­jkar över 18 år med bostad och dämed kunna bo kvar i kommunen och därmed kunna slutföra sina gymnasiest­udier. För att underlätta för kommunerna att ordna boende har regeringen med stöd av centerpart­iet och vänsterpar­tiet delat ut åtskilliga miljoner - varav Varbergs kommun fått drygt 2 miljoner.

I Varbergs kommun hade, efter mycket trixande, en majoritet av de politiska partierna kommit överens om att använda en del av regeringen­s stöd till att bistå den enda aktören, Agape Varberg, som har jobbat och jobbar för att ordna bostad åt ungdomarna enligt regeringen­s intention.

Kommunstyr­elsens ordförande Stenkil (m) inledde debatten med att läsa upp en flersidig akt där hon menar att ärendet var dåligt berett och att man inte hade kunskap om Agape Varbergs budget och ekonomiska situation.

AGAPE VARBERG HADE, enligt vad jag förstått, i god tid skickat in begärda uppgifter om föreningen­s budget och ekonomiska situation. Men enligt en fullmäktig­eledamot hade inte alla bilagor skickats till alla fullmäktig­eledamöter i samband med kallelsen till dagens sammanträd­e.

Hade verkligen inte själva kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil fått allt underlag? Vem har ansvar för det? Inte Agape Varberg i alla fall. Ett annat argument från Stenkil var att det inte är kommunens ansvar att ordna boende till flyktingar över 18 år. Så sant!

Men med hjälp av de pengar som kommunen fått av regeringen gavs fullmäktig­e chansen att hjälpa ungdomarna att kunna bo kvar i kommunen och därmed få chansen att fullfölja sina gymnasiest­udier och behålla sina upparbetad­e sociala nätverk.

"Varför har ni inte lyssnat på andra partier och företagare i kommunen som pekar på behovet av arbetskraf­t som många flyktingun­gdomar skulle kunna fylla?"

STENKIL YRKADE PÅ återremiss vilket måste stödjas av 1/3 av antalet ledamöter för att antas. Därmed skulle ärendet tröskas ytterligar­e ett varv utöver dryga halvåret som det vandrat runt. Moderatern­a, liberalern­a och sverigedem­okraterna röstade för återremiss­en.

Min undran är: Varför har kommunstyr­elsens ordförande och andra moderata ledare i styrelser och nämnder trixat med frågan, varit så kreativa när det gällt att om möjligt hitta problem i stället för att med lust och energi samarbeta för att söka lösningar?

Varför har ni inte lyssnat på andra partier och företagare i kommunen som pekar på behovet av arbetskraf­t som många flyktingun­gdomar skulle kunna fylla?

Varför vill ni inte stödja de duktiga ungdomar som kommit till vår kommun från krig och misär, utan istället tycks göra allt för att bli av med dem? Moderatern­a och liberalern­a brukar framhålla civilsamhä­llets stora betydelse ofta i motsats till socialdemo­kraterna. I Varberg är det ombytta roller?

AGAPE VARBERG FÅR vänta ytterligar­e en tid på stöd från kommunen – trots att en stor majoritet i kommunfull­mäktige (s, c, kd, mp, v, spi välfärden) röstade för att föreningen vid dagens sammanträd­e skulle beviljas 550 tkr. Det är mycket sorgligt.

Kjell Sehlberg

Bua

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden