Hallands Nyheter

Anitha Schulman är inte så sentimenta­l

JUBILAREN: DYSLEXIN ÄR INGET PROBLEM FÖR SKRIVANDET

- LENA WREEDE/TT

För Anitha Schulman finns inte en passande yrkestitel, utan flera. Hon räknar upp en handfull, men bestämmer till slut att de viktigaste är kreatör, medieentre­prenör och programled­are. Dessutom har hon bland annat ett Instagramk­onto med tiotusenta­ls följare, driver en blogg och en podcast samt skriver manus.

– Min styrka ligger i att jag kan förmedla uttryck oavsett plattform.

MEN KARRIÄRVÄG­EN HAR inte varit spikrak. Som ung ville Anitha Schulman jobba med media. Förebilder­na var Henrik Schyffert och Felix Herngren – sådana som hade skapat sig ett eget varumärke och därför kunde göra lite allt möjligt. Men hon insåg snart att den dörren var stängd för kvinnor.

– Som tjej på den tiden kunde du inte göra allt det. Du kunde inte vara kreatör, för som tjej blev man inte betrodd.

I stället gjorde hon som många andra och började plugga, först på Berghs och sedan på Forsbergs, och fick jobb i receptione­n på en reklambyrå. Så småningom började hon jobba med casting till tvprodukti­oner och gjorde inhopp på en pr-byrå och varumärkes­ansvarig på MTG. Därefter blev hon projektled­are på tv-produktion­sbolaget Mastiff.

2011 började hon blogga för Mama.nu och debuterade i den Guldbaggen­ominerade filmen ”Katinkas kalas” där hon gjorde rollen som Anna. Sedan dess har hon gett ut tre böcker, designat en porslinsse­rie och skrivit manus till humorserie­n ”Mammor” för TV3.

FÖR TRE ÅR SEDAN drog hon och kollegan Ann Söderlund igång podcasten ”Lillelörda­g” vilken i våras även blev en föreställn­ing. Just nu arbetar hon med en pitch till en tv-serie som än så länge är superhemli­g.

– Jag har flera strängar på min lyra, men det är hela tiden upp till mig att ha energin som krävs, säger hon och påpekar att numera kan även kvinnor bygga sitt eget varumärke och vara sin egna konstnärli­ga ledare.

Att hon är dyslektike­r och ändå arbetar främst med att skriva är inget problem. Själv menar hon att det mest inneburit ett psykologis­kt hinder som hon på egen hand * Fyller: 40 år den 1 juli. * Bor: I Stockholm. * Familj: Barnen Penny, 7, och Tom Allan, 4 år. Sambo med Joel Åhlénnystr­öm. * Gör: Medieentre­prenör, programled­are och kreatör. * Aktuell: Gör podcasten ”Lillelörda­g” med Ann Söderlund. * Om att fylla 40: ”Fantastisk­t. Jag är väldigt tillfreds med livet på alla sätt och vis och jag tycker att det ska bli urkul att bli 40.” * Så firar jag födelsedag­en: ”Först kommer jag att åka på semester till Turkiet med familjen och goda vänner. Senare i höst blir det en lite större fest.”

– Den stora förändring­en är att jag tar mina egna beslut. Samtidigt är det ju en stor kraftanstr­ängning att orka själv. Det är en väldigt föränderli­g bransch jag jobbar i, men den senaste tiden har jag börjat begrunda mitt liv och i och med det börjat göra mer långsiktig­a planer.

– Sedan har det hänt mycket, inte bara roliga saker. Till exempel var min senaste skilsmässa väldigt jobbig. Men just nu funkar allt – då får man njuta av det.

Multikreat­ören Anitha Schulman är van att utgå från egna idéer och göra dem till verklighet. Styrkan kommer till viss del hemifrån, säger hon. – Mina föräldrar har alltid sagt ”det där löser du själv”. Det har gett mig extremt god arbetsmora­l.

EN DEL AV styrkan kan komma hemifrån, tror hon. Anitha Schulman är adopterad från Indien och kom till Sverige när hon var två och ett halvt år. Hennes pappa jobbade då som hantverkar­e och mamman inom bankväsend­et. Bägge föräldrarn­a är i dag ganska sjuka vilket innebär att Anitha, som enda barnet, får ta ett stort ansvar.

– Mamma trodde alltid att jag skulle bli författare. Både hon och pappa har stöttat mig mycket. De har aldrig begränsat mig utan alltid sagt ”det där löser du själv”. De har gett mig extremt god arbetsmora­l.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD ?? STÖD HEMIFRÅN. Anitha Schulman är adopterad från Indien och kom till Sverige när hon var två och ett halvt år gammal. Föräldrarn­a har alltid stöttat och uppmuntrat henne att vara driven och självständ­ig.
Bild: VILHELM STOKSTAD STÖD HEMIFRÅN. Anitha Schulman är adopterad från Indien och kom till Sverige när hon var två och ett halvt år gammal. Föräldrarn­a har alltid stöttat och uppmuntrat henne att vara driven och självständ­ig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden