Hallands Nyheter

Tagningarn­a rullar på under filmlägret när barn och unga lär sig göra film på Katrineber­gs folkhögsko­la.

FALKENBERG: ”VIKTIGT ATT FILM KOMMER HÖGRE UPP PÅ AGENDAN”

-

I filmhuset är arbetet i full gång. Några fixar med redigering­en och dubbar, andra är ute och filmar de sista scenerna. 22 barn och ungdomar i åldrarna 11–15 år är med på årets filmläger. Det är ett högt tempo med filmskapan­de på agendan när lägret hålls för tredje gången.

– Det är viktigt att film kommer högre upp på agendan. Filmen växer och det är ett viktigt verktyg för barn att lära sig eftersom vi möts av mycket rörlig bild i vardagen. Det handlar inte bara om Hollywood och biofilm utan också om att kunna läsa och förstå bilden, säger projektled­aren Annika Westerhult.

Ungdomarna är i grupper om fyra stycken och de ska göra en fem minuters lång film. Temat för i år har varit utflykt och platserna där de har filmat på är gravplats, sovplats och lekplats. De lär sig allt ifrån ljussättni­ng till ljud och redigering. Fem handledare finns på plats för att hjälpa ungdomarna med tekniken och allt runtomkrin­g.

– Det är verkligen jätterolig­t, det är viktigt att barn och unga får lära sig att använda film som verktyg. Man lär sig att uttrycka sig i tal och skrift, men genom filmen kan ungdomarna få hjälp att uttrycka sig på andra sätt, säger kursledare­n Emma Nordström.

I REDIGERING­SRUMMET SITTER Ludvig Persson, Hilma Kjellgren, Hugo Westerhult och Theo Ljunggren. De håller på med dubbningen till sin film som handlar om en kille som köper svamp.

– Det är en komedi/dramafilm. Killen som köper svamp har aldrig gjort det förut och han köper fel svamp och dör, säger Ludvig Persson, 15 år.

Filma, ljussätta, agera och redigera. Det är bara några av alla de saker som ungdomarna lär sig på filmlägret på Katrineber­gs folkhögsko­la. Med filmen som verktyg.

DATORN STARTAR OM och de har glömt att spara så allt är inte kvar när de öppnar programmet igen. Men det är bara att börja om, det är inga sura miner för det.

– Jag har blivit bättre på redigering, ljus och kameran, säger Hugo Westerhult.

På lekplatsen i Vessigebro, en bit ifrån folkhögsko­lan sätter Elsi Westberg upp kameran. De ska göra en omtagning av en scen där huvudperso­nen Alma sitter på en

 ??  ??
 ??  ?? FÖRSTA, ANDRA, TAGNING. Josefine Johnsson, Ghiya Nassereidi­ne, Elsi Westberg och Buster Tegermark gör en romantisk/dramafilm.
FÖRSTA, ANDRA, TAGNING. Josefine Johnsson, Ghiya Nassereidi­ne, Elsi Westberg och Buster Tegermark gör en romantisk/dramafilm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden