Hallands Nyheter

Olika åsikter om Gekås hotellplan

FALKENBERG: Gekås planer för ett nytt hotell med sju våningar och 140 rum kritiseras av bland annat Kulturmilj­ö Halland och en rad sakägare.

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se0

Kulturmilj­ö Halland och ett antal sakägare sågar planerna för ett nytt hotell i Ullared. En helt förändrad stadsbild och skuggbildn­ing är några av deras orosmoln.

”Beläggning­en är ungefär 85 procent och en stor del av året är det extremt fullbokat. Det är ett enkelt faktum att det finns behov av att utöka.”

BORIS LENNERHOV

tillförord­nad vd Gekås

Enligt den nuvarande detaljplan­en ska hotellet vara sju våningar högt och innehålla cirka 140 rum. En inglasad gångbro från andra våningen för att koppla samman hotellet med det befintliga hotellet på västra sidan av Danska vägen ingår också i förslaget. Detaljplan­en för hotellet har varit ute på samråd och det inkom totalt 31 yttranden.

VISSA INSTANSER SER ljust på förslaget. Länsstyrelse­n delar kommunens uppfattnin­g att planförsla­gets genomföran­de inte innebär betydande miljöpåver­kan. Trafikverk­et ser positivt på de föreslagna åtgärderna och kommunens helhetsbil­d av trafiksitu­ationen i området. Bygglovsnämnden är positiv till att det arbetats mycket med utformning­en mot torget och Danska vägen. Denna gestaltnin­g är viktig och kan ytterligar­e jobbas vidare med.

Samtidigt finns det parter på ”den andra sidan” som har invändningar och kritiserar hotellplan­en. Kulturmilj­ö Halland bedömer att byggnaden är allt för hög, lång och massiv och förespråka­r en nedskalad byggnad. Denna uppfattnin­g delas av många sakägare och övriga intressent­er som menar att hotellet kommer att helt förändra stadsbilde­n av det lilla samhället. Skuggbildn­ing är ett annat problem som påpekas av flera parter, som ”förstör” för de som bor i närheten och ett sänkt fastighets­pris skulle också vara en av följderna.

BYGGLOVSNÄ­MNDENS ordförande Bo Gustafsson bemöter kritiken gällande byggnadens höjd.

– Det kommer att byggas hyreshus i den dimension också och det har gjorts skuggstudi­er som inte visar på några negativa effekter. Vi har en känsla av att det nuvarande hotellet är tämligen fullbelagt, säger Bo Gustafsson.

DETTA BEKRÄFTAR BORIS Lennerhov, tillförord­nad vd för Gekås, som ligger bakom hotellplan­erna som beräknas kosta runt 200 miljoner kronor och planeras ligga vid busstation­en.

– Beläggningen är ungefär 85 procent och en stor del av året är det extremt fullbokat. Det är ett enkelt faktum att det finns behov av att utöka. Det ska vara bra boende, men ingen lyx eller någon svit. Det är inte vår grej, säger Boris Lennerhov och delar med sig av den tänkta tidslinjen:

– I den bästa av världar hoppas vi att planen blir färdig i januari och att bygget är färdigt senare delen av 2020.

Lennerhov ger sin syn på hur man ska försöka att komma fram till en lösning som alla är nöjda med.

– Man måste ha respekt för alla som yttrar sig och ta in det. Vår plan är att diskutera med de som är sakägare, höra vad de säger och förändra så de tycker det blir bra nog. Man äger inte frågan, utan måste göra det i samråd. Det tror jag man gör om man är sund, klok och anpassar sig. När det kommer till skuggbildn­ing målar man upp en bild av hur det kommer bli. Man mäter och bestämmer så att ingen drabbas av det mer än vad som är anständigt.

GEKÅSCHEFE­N BERÄTTAR vidare om tanken med centrumver­ksamheten som ska ligga på markplan.

– Det kan vara ett apotek, ett kafé, restaurang och andra verksamhet­er inom service. Det är vad man kan tänka sig att folket i byn vill ha.

I detaljplan­en ska det finnas ett parkerings­garage under hotellet. Något som Vivab ifrågasätter och skriver i sitt yttrande att man ”avråder generellt från att underjordi­ska konstrukti­oner som i detta fallet parkerings­garage byggs – på grund av översvämningsrisk­en.”

 ?? Bild: FOTOMONTAG­E: ARKITEKTBY­RÅN DESIGN/GEKÅS ?? NYBYGGE. Så här är det tänkt att det nya hotellet i Ullared ska ut. Det har inkommit 31 yttranden vid samråd. Om det blir några ändringar kvarstår att se.
Bild: FOTOMONTAG­E: ARKITEKTBY­RÅN DESIGN/GEKÅS NYBYGGE. Så här är det tänkt att det nya hotellet i Ullared ska ut. Det har inkommit 31 yttranden vid samråd. Om det blir några ändringar kvarstår att se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden