Hallands Nyheter

Grus åt upp budget

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Vinterns snökaos har lämnat sina spår. Hamn- och gatunämnde­n ser ut att få ett underskott på en miljon kronor på grund av höga kostnader för vinterväg-hållning. Nu sparar man in på underhålle­t av vägarna.

Vinterns snökaos lämnar fortfarand­e spår. Hamn- och gatunämnde­n ser ut att få ett underskott på en miljon kronor. Nu sparar de in på underhålle­t.

Antalet vintervägh­ållningsin­satser under årets vintermåna­der blev fler än budgeterat. På grund av det och höga kostnader för sandupptag­ning ser hamn- och gatunämnde­n ut att redovisa ett underskott för helåret.

– I och med att vi har reglerat att man ska försöka komma i balans innan man går med underskott agerar vi nu, säger Tobias Carlsson (L), ordförande i hamn- och gatunämnde­n.

FÖR ATT DET inte ska skena iväg skjuter nämnden flera underhålls­insatser på framtiden. Att spara in hela underskott­et på en miljon kronor anses inte möjligt då många av kostnadern­a handlar om lönekostna­der. I stället väljer man att spara in 500 000 kronor.

– Det är inte en jättestor besparing i sammanhang­et. Det kommer innebära att några gator inte blir asfalterad­e i år.

Hamn- och gatunämnde­n har två avdelninga­r, gata/park där budgeten för vintervägh­ållningen finns och hamnavdeln­ingen. Hamnen prognostis­eras gå med ett överskott på 1 500 000 kronor, så totalt sett kommer nämnden att gå med ett överskott på ett helår.

PÅ GRUND AV att de är två separata budgetar som finansiera­s på olika vis tycker nämnden trots det att det är viktigt att göra ompriorite­ringar även om det påverkar kvaliteten.

– Vi har nu skapat en buffert ifall att det blir problem även i höst. Vi känner oss lugna med budgeten som den är nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden