Hallands Nyheter

-satsningar på polis och försvar

ALMEDALEN: PARTIET PRESENTERA­R ”RIVSTART” FÖR NY REGERING

- NIKLAS SVAHN/TT PETER WALLBERG/TT JOHANNA CEDERBLAD/TT

– Inte i något annat parti säger så många, så ofta, så horribla saker som i Sverigedem­okraterna (SD), sade Ulf Kristersso­n.

Han debuterade som talare i Almedalen i Visby inför omkring 3 500 åhörare.

Kristersso­n anklagade SD för att vara ett ”bidragspar­ti”, för att ha en ekonomisk politik som är ”hokus pokus” och för att skylla nästan allt på invandring.

I talet fick kampen mot brottsligh­eten stort utrymme.

– Den som skjuter på öppen gata ska låsas in länge. Den som lockar ungdomar in i kriminella gäng ska låsas in väldigt länge, sade han.

Kristersso­n vände sig också mot de våldsbejak­ande extremistg­rupper som hotar och hatar demokratin.

– Vi kommer att jaga er med den fulla kraften i vår demokrati, sade han.

Moderatern­a vill med ett nytt förslag förbjuda delaktighe­t i våldsbejak­ande organisati­oner, vilket bland annat skulle göra det straffbart att samla in pengar, dela ut flygblad eller bära plakat och flaggor för nazistiska NMR.

I TALET TOG Kristersso­n också upp behovet för en eventuell ny Alliansreg­ering att snabbt komma i gång med reformer. Han hade strax före talet presentera­t sin ”rivstart” på en pressträff där de övriga Allianspar­tierna inte var med.

– Det ska vara tydligt vad M står för och vad vi prioritera­r. En röst för oss är en röst för att vi kommer att slåss för de här sakerna, säger han.

Kristersso­n betonar att det är viktigt att förbereda sig för att regera.

– Det gör vi ensamma som parti och till del också tillsamman­s med Alliansen, säger han.

Kristersso­n tänker sig en ”rivstart” i höst med bland annat ompriorite­ringar för 400 miljoner kronor redan i årets budget. Till exempel ska Försvarsma­kten få hundra miljoner kronor för att ha råd med att genomföra planerade övningar. Polisen ska få lika mycket för att stärka kampen mot gängkrimin­alitet i utsatta områden.

Enligt Kristersso­n är det allra viktigaste nu att komma igång med att knäcka gängkrimin­aliteten.

M VILL REDAN i höst ge polisen möjlighet att sätta upp övervaknin­gskameror utan att behöva ansöka om tillstånd.

Kristersso­n vill även snabbt tillsätta en utredning för att förbjuda tiggeri och andra utredninga­r om reformer på andra områden.

Han tillägger dock att det kommer att ta lång tid att genomföra allt fullt ut.

– Därför måste man börja omedelbart. Nästa regering kommer inte att vila sig i form, sade Kristersso­n i talet.

”Rivstarten” ska vara ingången till den budget för 2019 som en eventuell ny regering i höst kommer att få bråttom med att sätta ihop.

I den budgeten vill M prioritera sänkt skatt på arbete och en bidragsref­orm. Partiet har bland annat föreslagit ett nytt jobbskatte­avdrag för 22 miljarder kronor och besparinga­r i a-kassa och sjukförsäk­ring.

ANDRA PRIORITETE­R FÖR 2019 är att återinföra och förstärka kömiljarde­n i vården, satsa på utökad undervisni­ngstid i skolan och på mer resurser till polis och försvar.

Enligt Kristersso­n skulle Allianspar­tierna snabbt kunna komma överens om 80 procent av förslagen, medan resten kräver förhandlin­gar.

Han bedömer att 80 procent går snabbt att komma överens om. Det som blir svårare att enas kring är till exempel migrations­politiken eller ett tiggeriför­bud.

I talet lovad Kristersso­n att bara leda en regering som driver en ansvarsful­l ekonomisk politik och en ansvarsful­l migrations­politik. M vill att en ny Alliansreg­ering och/eller riksdagen redan i höst: – ger försvaret 100 miljoner kronor (mkr) för att ha råd med övningar – ger polisen 100 mkr i kampen mot gängkrimin­alitet i utsatta områden – ger polisen 50 mkr för fler inre utlännings­kontroller – ger tullen 50 mkr för att stoppa vapen, knark och stöldgods vid gränsen – slopar tillstånds­plikten för polisens övervaknin­gskameror – lagstiftar om att livstid ska vara normalstra­ff för mord – tillsätter en kommission som tar fram lagförslag mot gängkrimin­aliteten. – tillsätter utredning om nationellt tiggeriför­bud – ändrar i utlännings­förordning­en så att försörjnin­gskrav för anhöriginv­andring ej kan uppfyllas med akassa och vissa bidrag – satsar 50 mkr för att utöka samhällsor­ientering för nyanlända från 60 till 100 timmar – återinför inledande nationella prov i svenska, engelska och matte i grundskola­n – startar en beredning för att utöka undervisni­ngstiden i lågstadiet – tillsätter en utredning om obligatori­sk lovskola för elever som inte klarar kunskapskr­aven – lägger fram en budget för 2019 med sänkt skatt på arbete, en bidragsref­orm, en återinförd kömiljard i vården, utökad undervisni­ngstid och mer resurser till polis och försvar.

Moderatern­a planerar på egen hand en ”rivstart” för en ny Alliansreg­ering. Kampen mot brottsligh­eten har toppriorit­et. Samtidigt markerade M-ledaren hårt mot SD i sitt Almedalsta­l.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD ?? PÅ SPRÅNG. Partiledar­e Ulf Kristersso­n på Moderatern­as dag under politikerv­eckan i Almedalen.
Bild: VILHELM STOKSTAD PÅ SPRÅNG. Partiledar­e Ulf Kristersso­n på Moderatern­as dag under politikerv­eckan i Almedalen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden