Hallands Nyheter

Två dödade vid protest mot våldet

- AMERY VON SCHOULTZ/TT

”Jag är fortfarand­e sandinist. Men inte med Daniel.” FADER TILL UNG MAN SOM BLEV IHJÄLSKJUT­EN VID LÖRDAGENS DEMONSTRAT­ION I MANAGUA.

Minst två människor har skjutits ihjäl och 13 sårats under nya protester mot president Daniel Ortega i Nicaragua. En mängd ”blomsterma­rscher” har ordnats i landet för att uppmärksam­ma att ett 20-tal barn dödats i tillslag mot demonstrat­ioner sedan i våras.

Beväpnade män öppnade i lördags eld mot en barrikad som studenter rest vid universite­tet UNAN i Managua. Enligt människorä­ttsorganis­ationen CENIDH dödade de en man, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

När det twittrades om flera sårade vid UNAN, varav en kritiskt, så ändrade det stora demonstrat­ionståget sin rutt och styrde mot universite­tet. Då blev de också beskjutna, skriver El Nuevo Diario.

Vittnen hade sett ett 20-tal väl beväpnade, maskerade män i civila kläder gömma sig på en privategen­dom i sydöstra Managua kvällen före lördagens marsch. De öppnade eld mot demonstran­terna och dödade en 23-åring, skriver tidningen.

Nyhetsbyrå­n AFP citerar Luis Ortiz, far till den ihjälskjut­ne 23-åringen – och medkämpe med Daniel Ortega i Sandiniste­rnas vänsterrev­olution på 1970-talet:

– Detta är obegriplig­t svårt. Jag kunde aldrig föreställa mig att min son skulle dö i händerna på en som jag stred så hårt ihop med. Jag gav mitt eget svett och blod, jag är själv en sårad veteran. Han tillade: – Jag är fortfarand­e sandinist, men inte med Daniel!

Sjukvårdar­e och människorä­ttsrörelse­n CPDH rapportera­r att åtta personer togs till sjukhus i Managua med skador under manifestat­ionen och fem togs om hand i sjukvårdsb­ilar. De hade enligt CPDH skottskado­r i magen och benen.

Demonstrat­ioner genomförde­s på flera platser i landet under lördagen och det kom fler rapporter om våld. I staden León skadades en ung man av åtta kulor.

Mer än 220 människor har dödats under de två och en halv månader långa regeringsk­ritiska demonstrat­ionerna som har slagits ned brutalt. Demonstran­terna kräver att Ortega avgår. Han anklagas för att ha infört nepotism, diktatur och brutalt förtryck i Nicaragua.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden