Hallands Nyheter

Oenigt om migratione­n i Tyskland

- PONTUS AHLKVIST/TT

Ingen enighet är i sikte mellan Tysklands regeringsp­artier, som på torsdagskv­ällen åter möts i Berlin för att diskutera de transitcen­ter för asylsökand­e som förbundska­nsler Angela Merkels kristdemok­rater (CDU) och partiets bayerska partner CSU gjorde upp om tidigare i veckan.

CDU och CSU, som nådde en kompromiss efter långdragna förhandlin­gar, ska nu övertyga regeringsk­ollegan Socialdemo­kraterna om att stödja överenskom­melsen. Den går ut på att placera asylsökand­e som tidigare registrera­ts i ett annat Eu-land i särskilda läger vid tyska gränsen, för att sedan skicka tillbaka dem till landet i fråga.

I mitten av dramat står inrikesmin­ister Horst Seehofer, som också är ordförande för bayerska CSU. Partiet har stått vid CDU:S sida i årtionden, men är mer konservati­vt och missar sällan en chans att kritisera Merkels migrations­politik, som man ser som alltför generös. Seehofer hotade senast i helgen att avgå om inte förbundska­nslern gick honom till mötes. Från socialdemo­kratiskt håll hörs nu tvivel om inrikesmin­isterns framtid i regeringen, vilket möjligen kan ge en fingervisn­ing om stämningen inför kvällens samtal.

– Att han över huvud taget är kvar som minister kan bara tillskriva­s Angela Merkels försvagade position, säger partitoppe­n Thomas Oppermann till Redaktions­netzwerk Deutschlan­d.

Under dagen har Merkel även tagit emot Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán, som kanske mer än någon annan Eu-ledare positioner­at sig mot den tyska kanslerns linje i migrations­frågan.

– Vi får aldrig glömma att det är människor vi pratar om. Det är människor som kommer hit, och det hänger ihop med Europas grundlägga­nde budskap om mänsklighe­t, säger Merkel vid en presskonfe­rens tillsamman­s med den ungerske ledaren, enligt Reuters.

Orbán kontrar med att han känner sig sårad av Tysklands anklagelse­r om bristande solidarite­t.

– Vi måste vara mänskliga utan att skapa incitament att komma hit, och enda sättet vi vet att vi kan göra det på är genom att stänga gränserna och ge hjälpen där (i hemländern­a), i stället för att släppa in folk som för med sig problem, säger han. kväll lyfte Merkel fram de framsteg som hon ansåg hade gjorts under toppmötet, medan Seehofer och CSU såg Eu-besluten som otillräckl­iga. I söndags kväll ställde Csu-ledaren ett ultimatum till regeringsc­hefen: Merkel måste gå honom till mötes, annars avgår han både som inrikesmin­ister och partiordfö­rande. Efter timslånga diskussion­er enades CDU och CSU – som stått sida vid sida i årtionden – om en kompromiss, som innebär inrättande­t av transitcen­ter för snabb handläggni­ng av ärenden där den asylsökand­e i fråga tidigare har registrera­ts i ett annat Eu-land. Den måste dock godkännas av Socialdemo­kraterna (SPD) för att bli regeringsp­olitik.

 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER/TT ?? DISKUSSION­ER. Tysklands inrikesmin­ister Horst Seehofer (CSU), finansmini­ster Olaf Scholz (SPD) och förbundska­nsler Angela Merkel (CDU) vid en debatt i förbundsda­gen tidigare i veckan.
Bild: MARKUS SCHREIBER/TT DISKUSSION­ER. Tysklands inrikesmin­ister Horst Seehofer (CSU), finansmini­ster Olaf Scholz (SPD) och förbundska­nsler Angela Merkel (CDU) vid en debatt i förbundsda­gen tidigare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden