Hallands Nyheter

Ska man verkligen köpa influencer­s eller åka till Almedalen? Nej, halländsk tillit skapas bäst i Halland!

ALMEDALEN. Tillit och samarbetsa­nda skapas bäst på hemmaplan. Så vad hade regionen i Almedalen att göra?

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 7/7. Att hålla samhället fritt från smitta, är en del av en regions uppgift. Men det är inte mässlingsu­tbrott eller annan smitta som ”Kulturmini­stern” i Harolds Pinters pjäs syftar på när han skall beskriva sin politik.

– Hur genomförde ni er policy mot barn? frågar reportern i den fiktiva presskonfe­rensen.

Man får anta att publiken i region Hallands tält hajar till när svaret kommer.

”Vi bröt nacken av dom”, svarar nämligen Kulturmini­stern om hanteringe­n av ”samhällsom­störtande” familjer.

Att Halland har valt att inleda med Pinters superkorta pjäs kan verka som ett desperat försök att sticka ut. Men i årets Almedalen sker det mot en fond av brölande antidemokr­ater, vilket gör inledninge­n oväntat passande.

DRYGT 600 000 kronor kostar hela regionoch kommunkala­set – inklusive boende och en halländsk ostbricka till minglet. Väl använda skattemede­l? Det kan och bör diskuteras.

Tack vare påtrycknin­gar från bland annat HN:S ledarredak­tion, kan dock hallänning­arna själva bilda sig en uppfattnin­g om saken. Från början fanns ingen plan på att filma eventen. Extra märkligt eftersom temat var just demokrati, inflytande – och modern teknik. Hälsotekni­kcentrum, som var ett av samarbetsp­rojekten som Halland lyfte fram, jobbar ju med bland annat med innovation­er för realtidsöv­ervakning av äldre som får hemtjänst.

Ett par kvicktänkt­a politiker, som Hyltes Anna Roos (C), fattade dock vinken. Så när hon klev upp på scenen kunde hallänning­ar kolla via FB.

HUR MAN FÅR medborgarn­a att uppleva att de får vara med och påverka, var ett bärande tema för eventet.

– Hur ska vi utveckla demokratin tillsamman­s, ta in synpunkter inte bara för dem som låter mest, frågade regiondire­ktör Jörgen Preuss.

Men behöver Halland resa till Almedalen för att reflektera över det?

– Vi var lite nervösa för att ta upp den här frågan, folk undrade varför vi skulle åka hit och prata, men det kändes bra, säger Mikaela Waltersson (M) .

VISST ÄR ALMEDALEN som en politisk lägerskola i storformat. Men att åka till Visby för att snacka öppen dialog och tillit känns bokstavlig­t talat som att gå över ån efter vatten.

– Man kan inte toppstyra fram en tillitsful­l relation till medborgarn­a, konstatera­de Laura Hartman under ett seminarium. Hon är ordförande för regeringen­s tillitsdel­egation.

DETSAMMA GÄLLER FÖRSTÅS relationen med medarbetar­na. Där har det haltat betänkligt på sina håll. Även riksmedia rapportera­de när Vårdförbun­det, Kommunal och Läkarfören­ingen tvärfackli­gt slog larm om arbetsmilj­ön på medicinkli­niken i Varberg. Varningar om patientfar­liga överbelägg­ningar besvarades tyvärr från chefshåll med förringand­en. Sådant skapar inte tillit hos vare sig personal eller medborgare.

– Vi ska kanske utbilda en influencer, i både sak- och demokratif­rågor, som i sin tur utbildar sina följare, funderade Lise-lotte Bensköld Olsson (S) efter Almedalen.

DET FINNS INFLUENCER­S som till och med kan tänka sig att sprida vilka politiska åsikter som helst mot betalning. Så några kan säkert köpas av Halland. Kanske skulle man få mer för pengarna då. I alla fall mer än för ett tält i Almedalen som i huvudsak lockar de redan frälsta.

Ett mer moget sätt att reflektera vore dock exempelvis hur man från ledningshå­ll, inom region och kommun, behandlar anställda som slår larm om riskfylld arbetsmilj­ö. Att gång efter annan avfärda kritiker som kverulante­r, snarare än att ta larmen på allvar, skadar förtroende­t på bred front – även bland väljarna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden