Hallands Nyheter

Skakig tysk lösning för migrations­fråga

- KRISTER ZEIDLER/TT

Den tyska regeringsk­oalitionen fick sent på torsdagskv­ällen ihop ett migrations­paket. Men om inte Tyskland lyckas få återvändar­avtal med andra Eu-länder kan det leda till att asylsökand­e direktavvi­sas vid tyska gränsen, säger Horst Seehofer, inrikesmin­ister och ordförande för CSU.

Socialdemo­kratiska SPD får en stor del av äran i tyska medier för att regeringsk­oalitionen på torsdagskv­ällen lyckades sy ihop en överenskom­melse. Avtalet innebär en skärpning av migrations­politiken och att asylsökand­e som kommer till Tyskland, men som redan har sökt asyl i ett annat Eu-land, ska snabbhandl­äggas och skickas tillbaka inom 48 timmar.

Däremot kommer det inte att bli några särskilda transitcen­ter vid den tysk-österrikis­ka gränsen, något som kristdemok­ratiska CDU och dess bayerska systerpart­i CSU tidigare kommit överens om. SPD hade gjort klart inför migrations­förhandlin­garna att det inte var tal om några slutna läger. I stället ska hanteringe­n av de asylsökand­e ske på polisstati­oner, rapportera­r Reuters.

En förutsättn­ing för migrations­paketet är att Tyskland lyckas sluta bilaterala avtal med Eu-länder som de vill skicka tillbaka asylsökand­e till. Förbundska­nsler Angela Merkel har redan nått en överenskom­melse med Spanien och Grekland, men det kan visa sig svårare med andra länder.

Om några veckor ska inrikesmin­istrarna i Tyskland, Österrike och Italien mötas i Innsbruck och enligt Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz är målet att stänga den så kallade medelhavsr­utten, skriver Süddeutsch­e Zeitung.

Om det inte blir några återvändar­avtal kan Tyskland bli tvunget att gå sin egen väg, uppger inrikesmin­ister Horst Seehofer. Han säger till Der Spiegel att då kan det bli nödvändigt att gå tillbaka till planen att direktavvi­sa asylsökand­e vid den tyska gränsen.

 ?? Bild: BERND VON JUTRCZENKA ?? ENADE. Tysklands inrikesmin­ister Horst Seehofer och förbundska­nsler Angela Merkel.
Bild: BERND VON JUTRCZENKA ENADE. Tysklands inrikesmin­ister Horst Seehofer och förbundska­nsler Angela Merkel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden