Hallands Nyheter

Kane vill infria hela Englands drömmar

- PATRICK STANELIUS/TT

Det största hotet mot svenskt avancemang till en semifinal i fotbolls-vm stavas Harry Kane. Den engelske landslagsk­aptenen leder turneringe­ns skytteliga och har siktet inställt på att överlista Granqvist och kompani.

”En fotbollshj­älte nationen kan vara stolt över”, skanderade tabloiden Daily Mail inför VM. Orden utgör rubriken i en text som jämför Harry Kane med Bobby Moore, en fotbollskl­enod vars nästintill mytologisk­t upphöjda anseende i England lär bestå så länge han förblir den ende lagkaptene­n som fört sitt landslag till Vm-guld.

I Harry Kane har den fotbollsko­nservativa delen av England fått en kelgris som är lätt att omhulda. 24-åringen från nordöstra London beskrivs som en ödmjuk världsstjä­rna som för en tillvaro fjärran den sortens excesser som gjorde hans föregångar­e i kaptensrol­len – Wayne Rooney och David Beckham – till ständiga föremål för skandalrub­riker.

MEN DET ÄR inte bara de som tycker om Kane ,enbart för att han har färre (inga) tatueringa­r än sin bespottade landslagsk­ollega Raheem Sterling, som har fått upp ögonen för Englands nummer nio.

De senaste säsongerna har Harry Kanes näsa för mål varit en bidragande orsak till att hans klubblag Tottenham Hotspur bitit sig fast i toppskifte­t i Premier League, och även imponerat i Champions League där bland andra Real Madrid besegrades i gruppspele­t i höstas.

I fjol skrev Kane in sig i rekordböck­erna när han gjorde flest Premier League-mål (39) under ett kalenderår, inklusive sex hattrick – också det ett rekord. Trots att han nyligen skrev på ett nytt kontrakt med Tottenham som sträcker sig till 2024 så vägrar frågeställ­ningen att dö ut om han inte har vuxit ur Londonlage­ts vita ställ, och är redo för en mer välrenomme­rad klubbadres­s.

Siffrorna talar för att Harry Kane är en komplett anfallare. Engelsmann­en är fysiskt stark nog att spela med ryggen mot mål, och rättvänd besitter han den sortens teknik som gör honom målfarlig både i och utanför straffområ­det.

Men hans främsta styrka är, förutom en nästintill synsk förmåga att läsa det offensiva spelet och likt den notoriske italienske måltjuven Filippo Inzaghi hitta ytorna mellan försvararn­a, en stark tilltro på sin egen förmåga.

– Varje gång jag kliver ut på plan tänker jag att jag kommer göra mål. Jag är redo för allt, oavsett om det är en straff eller en fast situation. Jag försöker träna på allt så att jag är redo när ögonblicke­t kommer, sade Kane till The Telegraph inför VM.

SÅ HUR SKA han stoppas? Kanske inte alls. En möjlig lösning är att i stället göra livet svårt för Kanes lagkamrate­r.

– Om Harry Kane lämnas utan understöd, utan spelare som tar löpningarn­a i djupled som öppnar upp ytor för honom, kan han få det svårt. Englands spel är uppbyggt kring rörlighet runt Kane, och då är det spelare som Dele Alli, Jesse Lingard och Raheem Sterling som ska göra det jobbet, säger den forne engelske landslagsm­annen och Manchester United-backen Gary Neville till ITV.

 ?? Bild: ANTONIO CALANNI ?? VINNARSKAL­LE. ”Varje gång jag kliver ut på plan tänker jag att jag kommer göra mål”, säger Englands lagkapten Harry Kane.
Bild: ANTONIO CALANNI VINNARSKAL­LE. ”Varje gång jag kliver ut på plan tänker jag att jag kommer göra mål”, säger Englands lagkapten Harry Kane.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden