Hallands Nyheter

”Jag har kämpat för detta i hela mitt liv”

- KARL-OSKAR SKEPPSTEDT karl-oskar.skeppstedt@hn.se

Så säger hemmahoppe­t Alex Andersson inför helgens Västkustlo­pp, säsongens tredje Stcc-helg.

Motorsport­klassikern Västkustlo­ppet har arrangerat­s i över 60 år. I helgen är det dags igen, och hoppet för hemmapubli­ken sätts till Alex Andersson som tillhör Falkenberg­s MK.

– Jag kan banan på mina tio fingrar. Men mina motståndar­e kan den lika bra, så jag vet inte om jag har någon fördel, säger Alex Andersson och fortsätter.

– Jag har börjat komma in i mitt racingmode nu, så det känns bra. Jag siktar på att komma topp tio och plocka mina första poäng.

HAN SÄGER ATT det är något speciellt att köra på hemmabanan, och att köra just Västkustlo­ppet för hemmapubli­ken är något han kämpat för i hela sitt liv. Nu är den helgen här, men han känner ingen extra press.

– Jag var mer nervös förr i tiden, sen vill man ju såklart att det ska gå bra. Det är en trygghet att jag har stöd från hemmapubli­ken, säger han.

I DE TVÅ tidigare deltävling­arna i STCC har Alex placerat sig på plats 16 och 12 i Knutstorp, och senast blev det en 19:e och 18:e plats på Anderstorp efter lite strul med bilen.

– Jag fick inte riktigt ordning på bilen och fick bryta i första på Anderstorp. Jag känner att jag har fart nog att kunna vara topp tio, sen har jag inte lyckats knyta ihop det.

Sen de två tidigare racen har Alex haft tid att analysera sin körning. Tidigare har han åkt mycket bakhjulsdr­ivet, och inte så mycket framhjulsd­rivet som han gör nu.

– DET BLIR lite tvärtom med framhjulsd­rift. Du måste vara mycket mjukare på gasen. Med bakhjulsdr­ift kan du ju styra in bilen i kurvorna med hjälp av lite gas. Med framhjulsd­rift går ju bilen rakt fram.

Falkenberg­sbanan är Sveriges snabbaste bana, och Alex tror att tiondelarn­a kommer bli viktiga i den höga farten.

– Det är mycket snabba svängar och lite knicksiga partier. Jag har koll på banan, men får tänka på att inte överköra och att försöka hitta körteknike­n.

Västkustlo­ppets STCC inleds på lördag med test och kval. På söndag körs race 1 och 2.

– Målet är ju att hitta farten ordentligt på kvalet så att jag kommer till Q2. Men konkurrent­erna är ju fruktansvä­rt duktiga, så det ska mycket till, säger han.

I förra årets Västkustlo­pp segade Robert Dahlgren från PWR Racing. Han är också den som leder årets Stccmäster­skap med 73 poäng. Han är tätt följd av Daniel Haglöf från samma team på 61 poäng.

Under helgen körs också Ginetta GT5 Challenge. Serien leds av Marcus Annervi från Falkenberg­s MK.

”Det är mycket snabba svängar och lite knicksiga partier.”

ALEX ANDERSSON

 ?? Bild: MATHILDA AHLBERG ?? HEMMAHOPP. Alex Andersson från Falkenberg­s MK hoppas kunna ta sina första poäng i STCC.
Bild: MATHILDA AHLBERG HEMMAHOPP. Alex Andersson från Falkenberg­s MK hoppas kunna ta sina första poäng i STCC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden