Hallands Nyheter

Dessa tomter listas för att säljas

Fastighete­r uppskattni­ngsvis värderade till 80 miljoner kronor har pekats ut som försäljnin­gsbara i framtiden. Detta visar kommunens inventerin­g av fastighets­beståndet.

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Fastighete­r värda uppskattni­ngsvis 80 miljoner kronor har identifier­ats för eventuella försäljnin­gar i kommunens inventerin­g.

”Det finns inga planer på att sälja något just nu. Vad vi gör med det här i framtiden är inget vi vet nu.”

ANN-CHARLOTTE STENKIL (M)

Kommunstyr­elsens ordförande

Samhällsut­vecklingsk­ontoret har gjort en inventerin­g av tänkbara fastighets­försäljnin­gar på kommunfull­mäktiges uppdrag. Uppdraget gick ut på att se över fastighets­beståndet för att se vilka fastighete­r som potentiell­t kan säljas. Det handlar om tomträtter, arrendetom­ter, obebyggda tomter samt bebyggda fastighete­r.

– Det är ett uppdrag som kommunfull­mäktige har lagt på oss. Detta rapportera­r vi nu in, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M), som också berättar att beslutet att godkänna rapporten var enhälligt.

RAPPORTEN LISTAR VILKA fastighete­r man äger och hur möjlighete­rna ser ut för att eventuellt sälja dessa framöver. En grov uppskattni­ng gör gällande att det är fastighete­r och tomter till ett värde av 80 miljoner kronor.

– Det är jättesvårt att säga exakt. Det här är mitten av ett stort intervall. Kurortstom­terna är inte värderade sedan början av 1900-talet, säger Johan Brinktell, exploateri­ngsingenjö­r, som har varit med och genomfört inventerin­gen.

ETT ARGUMENT FÖR att genomföra inventerin­gen är att det idag finns ett stort behov av fler bostäder i Varberg. Kommunen erbjuder idag inga centrala tomter för byggande av nya bostäder.

– Vi har inte varit helt uppdaterad­e på vad vi har för fastighets­bestånd. Det här är en del i ett pågående arbete där vi försöker renodla ägarskapet, säger Ann-charlotte Stenkil och fortsätter:

– Det finns inget som säger att vi ska sälja dessa nu eller ens i framtiden. Varje försäljnin­g är ett separat beslut.

Kommunen har arbetat löpande under ett antal år med att fördela sina fastighete­r främst mellan kommunen och dess bolag Varbergs Bostad och Varbergs Fastighets AB.

– Det var ett politiskt beslut som togs för ett antal år sedan. Mycket av det som bestämdes då är genomfört, säger Johan Brinktell.

Strategisk­a skäl anges i rapporten för att inte sälja vissa fastighete­r och dessa skäl kan fortsatt finnas kvar.

– Det kan handla om att vi vill använda fastighete­r som bytesvara när vi är intressera­de av annan mark till exempel, säger Anncharlot­te Stenkil.

OM MAN BESLUTAR att sälja någon av småhustomt­erna föreslår samhällsut­vecklingsk­ontoret att man ska testa att sälja dessa via en mäklare på den öppna marknaden. Det skulle i så fall avvika från turordning­sprincipen och kräva ett beslut av kommunfull­mäktige.

– Vad jag känner till har detta inte gjorts tidigare och det var en möjlighet som vi ville uppmärksam­ma politikern­a på, säger Johan Brinktell.

KOSTNADEN FÖR ATT värdera fastighete­rna och genomföra eventuella avstycknin­gar som behövs för att kunna genomföra en försäljnin­g beräknas till totalt 150 000 kronor. Tomterna som måste avstyckas kan i och med det först bli aktuella till försäljnin­g om tidigast två år.

– Beslut om försäljnin­g tar vi separat vid varje tillfälle och det kan finnas olika anledninga­r till försäljnin­g. Det finns inga planer på att sälja något just nu. Vad vi gör med det här i framtiden är inget vi vet nu, säger Ann-charlotte Stenkil.

 ?? Bild: HÅKAN DAVIDSSON ?? INVENTERIN­G. Kommunen har inventerat fastighets­beståndet som en del i en längre process som syftar till att renodla kommunen ägarskap.
Bild: HÅKAN DAVIDSSON INVENTERIN­G. Kommunen har inventerat fastighets­beståndet som en del i en längre process som syftar till att renodla kommunen ägarskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden