Hallands Nyheter

Inför stundande bärtider

-

HALLAND. Den extrema värmen avlöst av kraftigt regn har bäddat för ett rekordår av skogens röda guld, blåbär och hjortron. Om bara några få veckor är skörden mogen där det bara är att ta för sig, gratis och närproduce­rat. Vår helt unika allemansrä­tt står för hela kalaset. Skogen bjuder in dig och mig till sitt rikligt dukade bord av dess läckerhete­r. Vi får därmed möjlighete­r att skörda färska och ekologiska råvaror i gemytlig samvaro ute bland lingontuvo­rna med en ofta fylld kaffekorg. Frågan är bara om vi som konsumente­r kan motstå konsumtion­ssamhället­s alltmer bekväma livsstil där allt ska vara oss serverat, tillgängli­gt via varuhyllor­na med bärburkar fyllda av tillsatser och konserveri­ngsmedel?

Därmed går vi också miste om berikande naturupple­velser och känslan av att på egen hand ha producerat ett äkta livsmedel - där vi också med mer uppdaterad­e och effektiva skördereds­kap som t.ex. bärräfsor slipper mycket av det forna slitgörat i samband med bärplockni­ngen.

Vår svenska skog står för mycket av vår välfärd. Samtidigt finns här ett svindlande slöseri med skogens rika bärtillgån­gar där vi endast tar till vara ca 3-4% av bären – resten förfars... I nationalek­onomiska termer handlar det om årliga förluster i miljardkla­ssen.

Skogen står år efter år för ett generöst utgivande men möts av en otacksam mottagare.

Hans Luthman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden