Hallands Nyheter

Se upp för vassa jätteostro­n i sommar

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

De japanska jätteostro­nen fortsätter sin invasion längs med Hallandsku­sten. Men den ätbara nykomlinge­n får varken odlas eller plockas, och den kan vara riktigt vass att trampa på.

De ser ut som enorma havstulpan­er och är minst lika obehagliga att nudda med en nybadad fot. De japanska jätteostro­nen (magallana gigas) upptäcktes först 2007 i Bohuslän och har sedan dess spridit sig längs med västkusten, främst i de nordligare delarna.

DEN SENASTE TIDEN har det besökande ostronet även dykt upp längre söderut och fynd har gjorts så långt ner som i Helsingbor­g. På vägen dit har de fått bra fäste längs med Hallands kust och en del har säkert sett dem sitta längs med stenar och klippor vid havet.

– Vi har fått en del samtal från människor som sett ostron i år. Det verkar som att det har blivit en bra sättning, säger Bo Gustafsson, marinbiolo­g vid Länsstyrel­sen i Halland.

URSPRUNGLI­GEN KOMMER ARTEN japanska jätteostro­n från Stilla havet och den asiatiska östkusten men hur den tog sig ända till Sverige är inte helt klart. Forskare tror dock att yngel från ostronen kan ha tagit vägen över Kattegatt från Danmark via strömmar, eftersom de är genetisk lika sina danska ostronkusi­ner.

Oavsett färdväg har de japanska ostronen kommit för att stanna. Ostronet är fortfarand­e klassat som en invasiv art, det vill säga en art som inte hör hemma dit den kommit. De invaderand­e ostronen kan alltså påverka sin omgivning negativt. Bland annat kan de ta plats från blåmusslan som sitter på samma ställen och äter samma mat. Det kan i sin tur leda till att fåglar som äter blåmusslor får mindre mat.

– En annan sak som kan vara problemati­skt är att ostronen är rätt hårda och vassa, vilket skulle kunna leda till skador för badare, säger Bo Gustafsson.

ATT DE JAPANSKA ostronen är klassade som en invasiv art betyder också de inte får odlas på det sätt som man till exempel odlar blåmusslor. Inte heller får ostronet plockas fritt eftersom Sverige har särskilda lagar när det gäller ostron som säger att det bara är markägaren som får tilllåta plockning av ostron.

ANNA-LISA WRANGE ÄR marinbiolo­g på IVL Svenska miljöinsti­tutet och har forskat länge på japanska jätteostro­n i Sverige. Hon menar att trots sin nuvarande status bör man se på de nykomna ostronen som en art som här för att stanna.

– Vi kan inte börja odla invasiva arter, men vi borde nog börja se på ostronen som en resurs. Det är ju en delikatess runt om i världen som vi borde ta vara på även i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden