Hallands Nyheter

Så använde partierna

Socialdemo­kraterna Liberalern­a Sverigedem­okraterna

- TEXT: ELSA HENRIKSDOT­TER

Partierna sparar inför valet Störst får mest. Närmare tre miljoner betalades totalt ut till partierna från kommunen, men vad gick pengarna till?

Turid Ravlo Svensson, ordförande Då partistöde­t är fördelat efter mandat så är det Socialdemo­kraterna i Varberg som tar emot det största stödet. Partiet fick utbetalt 893 455 kronor.

– Vi är helt beroende av partistöde­t för bland annat utbildning och möten. Utan partistöde­t skulle vi inte kunna utveckla vår verksamhet, säger Turid Ravlo Svensson som är kassör för Socialdemo­kraterna i Varberg.

Hon tycker att det varit tydligt från kommunens sida vad pengarna ska gå till, främja partiets ställning i den lokala demokratin. Och partiet disponerar stödet fritt mellan annonserin­g, utbildning och möteskostn­ader.

– Vi är ett stort parti med många aktiva medlemmar i kommunen så pengarna går åt. Men vi har också sparat inför valrörelse­n, säger Turid Ravlo Svensson. Partistöde­t ska redovisas enligt lag senast den 30 juni varje år. Om man inte redovisar kan konsekvens­erna bli omfattande. Det är Gösta Gustafsson, kassör på Liberalern­a i Varberg medveten om.

– Den här deadlinen vet man om. Jag vet att det var ett parti i Laholm som blev utan stöd förra året för att de missat att lämna in i tid, säger han.

Liberalern­a fick under 2017 ett partistöd på 183783 kronor varav cirka 40000 kronor gick direkt till marknadsfö­ring.

– För oss är partistöde­t väldigt väsentligt. Det är ju nästan bara det vi har i intäkter, säger Gösta Gustafsson och förklarar att partiets största utgifter framför allt ligger under valrörelse­n som partiet fonderat 50758 kronor till. Sverigedem­okraternas ordförande i Varberg, Olle Hällnäs är ute och åker motorcykel när HN når honom. Han har personlige­n lämnat in redovisnin­gen av partistöde­t till kommunkans­liet.

– Det är mitt första år som ordförande så det är viktigt att det blir rätt. För vår del så är detta stöd otroligt viktigt då det egentligen är vår enda inkomstkäl­la, säger han.

I Sverigedem­okraternas redovisnin­g kan man se att marknadsfö­ring är den största posten, följt av insättning till den gemensamma valfonden, lokalkostn­ader samt konferense­r och utbildning.

– Vi var på ett antal konferense­r och utbildning­ar förra året. Bland annat SD2018 i Norrköping som var i början på juni förra året. Vi var tolv personer från Varberg som åkte på detta evenemang, meddelar Olle Hällnäs.

Totalt under året landade rese- och hotellkost­nader för Sverigedem­okraterna i Varberg på runt 38 000 kronor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden