Hallands Nyheter

Leif Haglund såg möjlighete­rna i det nedlagda mejeriet där Årstads mycket tillfällig­a konsthall nu har öppnat.

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Leif Haglund såg möjlighete­rna i det gamla nedlagda mejeriet i Årstad. Han pratade ihop sig med ägarna och fick lov att låna lokalen, sopade undan både damm och spindlar och hängde upp sina tavlor. Nu har Årstads (mycket tillfällig­a) konsthall öppnat.

Det är 27 grader utomhus men i det gamla mejeriet i Årstad är det svalt. Produktion­en av smör stängdes ner 1958 och sedan dess har den vackra byggnaden från 1800-talet (förutom att ha agerat förråd) stått oanvänd. När Leif Haglund och hans sambo Ulla Sundin Beck flyttade från Göteborg till Årstad drygt tio minuter utanför Falkenberg för ett och ett halvt år sedan upptäckte Leif mejeriet när han vandrade runt i nya hembyn.

– Jag gillar sådana här gamla industriby­ggnader. Jag tyckte att lokalen var så respekting­ivande att den var tvunget att bli en konsthall, berättar Leif, samtidigt som han visar runt bland konstverke­n.

BRITTA PERINDE OCH Eskil Kjelkerud som bor i huset intill mejeriet fick det på köpet när de flyttade in 2005, och blev glada över att Leif kom och knackade på en dag i maj i år och gav förslaget om en utställnin­g.

– Det kändes lite jobbigt att vi skulle dras med ett mejeri först, men jag tänkte att man kanske kunde bygga pool och ha spa, berättar Britta.

– Men nu blev det konsthall i stället, konstatera­r Eskil.

Det krävdes en hel del städning och rengöring innan konstintre­sserade besökare kunde tas emot. Spindlar och damm skulle bort och golven var så smutsiga att Leif fick hyra in en stor skurmaskin. Förutom Leif, som visar upp sina stora teckningar skapade med kål, touch och torrpastel­l, ställer även dottern Ida Fjäll som vanligtvis arbetar som psykolog, ut lerskulptu­rer och drakägg (raku). Dessutom visar Leifs sambo Ulla Sundin Beck upp sina fotografie­r.

– Jag trodde att det bara skulle komma en bil med besökare om dagen för det är ganska många andra som har utställnin­gar i lador och annat på somrarna. Och så har vi inte gjort mer reklam för det än att skriva om det i sociala medier och sätta upp lite lappar, men ryktet kanske sprider sig, för det har kommit många, säger Leif.

KONSTHALLE­N ÖPPNADE DEN 7 juli, och planen är att ha öppet till och med söndag den 15 juli. Varje dag mellan klockan 11 till 17 finns Leif på plats och tar emot besökare i Årstads mycket tillfällig­a konsthall.

– Det kan kanske bli längre om folk är intressera­de nu när ni skriver om det, säger Leif.

Leif, som i grunden är värmlännin­g, gick på Hovedskous målarskola (numera Göteborgs konstskola) på 70-talet och försörjde sig därefter på sin konst fram till 2000-talets start. Leif har arbetat med scenografi, offentliga utsmycknin­gar och bildkonst under hela sitt liv och sedan internets barndom har han sysslat med digital design och formgivnin­g av trycksaker och webbsidor. Kan en sådan här konstutstä­llning vara något som händer igen i mejeriet?

– Vi testar nu och ser hur det funkar och så får vi utvärdera efter. Vi får se. Jag kan tänka mig att det kanske kan bli en fortsättni­ng, säger Leif.

 ??  ??
 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? UTSTÄLLARE. Leif Haglund ställer ut sina stora teckningar i Årstads mycket tillfällig­a konsthall, tillsamman­s med konstverk gjorda av sambon och dottern.
Bild: AGNES ARONSSON UTSTÄLLARE. Leif Haglund ställer ut sina stora teckningar i Årstads mycket tillfällig­a konsthall, tillsamman­s med konstverk gjorda av sambon och dottern.
 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? ÅRSTADS KONSTHALL. Det gamla mejeriet är inte svårt att hitta till.
Bild: AGNES ARONSSON ÅRSTADS KONSTHALL. Det gamla mejeriet är inte svårt att hitta till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden