Hallands Nyheter

Friends rapport: Nätmobbnin­gen ökade i pandemin

- Emilia Söderholm/tt

Arbetet mot mobbning och kränkande behandling inkluderar inte eleverna, tycker mer än hälften av de barn och unga som deltog i Friends årliga rapport. Ronja Dahlén är en elev som inte känt sig lyssnad på.

Utfrysning, blickar och ord kan göra minst lika ont som sparkar och slag. Det vet Ronja Dahlén som blev mobbad på högstadiet. I en tjejgrupp med hårt klimat och tuff jargong skapades en hierarki där hon hamnade längst ner.

– Om jag kom till matsalen först och satte mig vid ett bord med lediga stolar så gick de andra till ett annat bord på andra sidan matsalen, berättar hon.

I januari i år blev Barnkonven­tionen svensk lag. I den står det bland annat att barn har rätt att göra sin röst hörd i alla frågor som rör dem. Men 65 procent av de tillfrågad­e i årskurs 6–9 anser att de endast delvis, sällan eller aldrig får möjlighet att vara delaktiga i skolans trygghetsa­rbete, enligt Friends rapport.

– Trygghetsa­rbetet i skolan är i allra högsta grad en fråga som rör barn, säger Maria Loodberg, sakkunnig på Friends, som ser allvarligt på statistike­n men misstänker att barn och unga ibland inte får ta del av vad som faktiskt görs för att säkra deras trygghet.

– Barn tycker till exempel ibland när det kommer till trygghetsa­rbete att vuxna inte agerar, men ofta kanske de gör det i personalru­mmet där de diskuterar med kollegor. Men i Friends personalen­kät som skickats ut till pedagoger, skolledare och fritidsper­sonal uppger 28 procent av de tillfrågad­e att de endast delvis, i ganska liten utsträckni­ng eller inte alls har tillräckli­gt med kunskaper i trygghets- och likabehand­lingsfrågo­r.

Ronja Dahlén berättar om gånger då hon har försökt lyfta saker som hon inte tyckt fungerat i skolan när det gäller trygghetsa­rbetet, men hon upplever sina åsikter som bortviftad­e.

– Till exempel röstade vi fram kamratstöd­jare som skulle vara klassens bästa vän men det var alltid de populära som också var mobbare som valdes, berättar hon.

Under coronavåre­n startade Friends ett samarbete med ett spelföreta­g. Deras undersökni­ng visar att användande­t av digitala plattforma­r och sociala medier har ökat det senaste halvåret. Drygt 10 000 unga i åldrarna 9–19 år deltog och 16 procent upplever även att kränkninga­rna på dessa plattforma­r har ökat under pandemin.

– Jag tror inte att coronapand­emin i sig skapar ett hat utan det handlar nog snarare om att fler är mer ute på forumen, säger Maria Loodberg.

Ronja Dahlén utsattes aldrig för mobbning via sociala medier men situatione­n i skolan ledde till slut till att hon bytte skola. I dag mår hon bra och nämner judotränin­gen som en starkt bidragande orsak till att återigen se sitt eget värde.

– Det var nog det enda ställe som jag verkligen levde på. Jag minns att jag tänkte att bara jag klarar av den här dagen och får träna i kväll så blir det bra, säger hon.

I dag leder hon själv judotränin­g för barn och det har blivit ett sätt för henne att kämpa mot mobbning i samhället.

– Jag gör allt jag kan för att inget barn där ska känna sig illa berörd och det känns jättefint.

Om jag kom till matsalen först och satte mig vid ett bord med lediga stolar så gick de andra till ett annat bord på andra sidan matsalen.

Ronja Dahlén

 ?? Bild: Gorm Kallestad/tt/arkiv ?? 16 procent upplever att nätmobbnin­gen har ökat under pandemin.
Bild: Gorm Kallestad/tt/arkiv 16 procent upplever att nätmobbnin­gen har ökat under pandemin.
 ?? Bild: Jennifer Söderlund/tt ?? Ronja Dahlén är med i Friends barnoch ungdomsråd.
Bild: Jennifer Söderlund/tt Ronja Dahlén är med i Friends barnoch ungdomsråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden