Hallands Nyheter

Hammar debuterar om historiskt sex och Finlandsfä­rjor

Efter en barndom präglad av Tom of Finland-läsning debuterar konstnären Edith Hammar med serieroman­en ”Homo Line”, om hemlängtan, den svensk-finska relationen och rövar. – Jag ser det som ett privilegiu­m att min barndom har varit strösslad med nakna böga

-

I serieroman­en ”Homo Line” surfar en gigantisk version av Edith Hammar på en liten finlandsfä­rja över Östersjön, nästan som på en wakeboard. Så snart gymnasiet var avklarat lämnade den teckningsg­alna Helsingfor­sbon Finland för att studera vid Kungliga Konsthögsk­olan i Stockholm. Färjeturer mellan de nordiska huvudstäde­rna blev vardag och i ”Homo Line” har den stora båten fått näst intill övernaturl­iga krafter.

Men efter sju år i Sverige började hemlängtan komma smygande. Tvekan över livsval och var man hör hemma blev det centrala temat i ”Homo Line”. Stockholm och Helsingfor­s målas upp i både nostalgisk­t skimmer och skitig realism. Hammar väjer inte för de egna upplevelse­rna av våldsbrott, även om de är fragmentar­iskt skildrade.

– Det är jättesvårt att svara på frågor om det här, även från vänner, det är uppenbarli­gen väldigt smärtsamt och jag upplever att jag inte har kontroll. Men det känns som att jag behöver berätta, säger Edith Hammar.

På några sidor skildras hur en person som i boken fått namnet ”Dressmanfa­ijan” ropar homofoba skällsord och startar slagsmål på Mcdonalds i Helsingfor­s (innan gentrifier­ingen ersätter snabbmatsr­estaurange­n med ett ställe som

Edith Hammar föddes 1992 i Helsingfor­s, har studerat vid Kungliga Konsthögsk­olan i Stockholm, och är nu bosatt i hemstaden igen. Hammar har deltagit i en mänga kollektiva och separata konstutstä­llningar.

Nu är Edith Hammar aktuell med serieroman­en ”Homo Line”.

säljer fräsch vegetarisk tapas). I en annan del av boken går en okänd man till attack i serieteckn­arens trapphus på Södermalm i Stockholm.

– Jag utgår ifrån min egen berättelse om att leva som queerperso­n, men den är inte unik. Alla queers delar inte samma erfarenhet­er, men många delar liknande erfarenhet­er. Att en person blir misshandla­d för att den bryter mot vissa normer skapar ju ett sorts kollektivt trauma. Som queers vet vi att det existerar ett strukturel­lt våld mot oss ge

 ?? Bild: Privat ?? Edith Hammar är aktuell med serieroman­en ”Homo Line”.
Bild: Privat Edith Hammar är aktuell med serieroman­en ”Homo Line”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden