Hallands Nyheter

Sommarseri­e:

- Maria Ramnehill

menteringe­ns tid är förbi.” De liknar mellanstad­iemobbare, de där som alltid ångrar sig och säger ”jag skojade ju bara!” Allt de säger är skämt, och det är en del av skämtet att det är roligt när andra tar det på allvar, samtidigt som det är på allvar, men det är också roligt att de andra tror att det är ett skämt trots att det inte är det, samtidigt som det är roligt att tänka på hur lurade alla är.

Det är med denna motsägelse­fulla ironi som högerextre­mismen eller alternativ­högern vunnit terräng

I och med de smarta telefonern­as intåg har bildspråke­t gjort comeback i våra liv och behovet av att tolka de gula ansiktsutt­rycken allt viktigare för att förstå samtiden. I andra delen av sommarseri­en ”Min favoritemo­ji” skriver kritikern och kulturskri­benten Maria Ramnehill om gråtskratt­smileyn. i land efter land. Men frågan är hur länge det kan fortsätta. Klimatförä­ndringarna­s allt tydligare konsekvens­er– Arktis och Antarktis smälter, Sibirien brinner och torka, översvämni­ngar och missväxt breder ut sig – går inte att bemöta med ett ironiskt leende. Coronaviru­sets fortsatta spridning över världen går inte att skämta bort. Den ironiska attityden är inte helt enkel att kombinera med maktinneha­v om man tvingas ta debatten på allvar.

Deras gråtskratt­smiley symboliser­ar överlägsen­het, eftersom de tar sig själva på så stort allvar. Men denna ironiska symbol kan ju användas i andra syften. I ”Bad Environmen­talism” undersöker litteratur­vetaren Nicole Seymour ironins kritiska potential. Hon pekar på att den ironiska dubbelhete­n, där en situation, reaktion eller ett förhållnin­gssätt på något sätt motsäger det förväntade, ger ironin en kritisk udd som kan vändas mot rådande maktförhål­landen.

Hon beskriver en lekfullhet­ens och vanvördnad­ens ironi, som i stället för att dölja ambivalens och osäkerhet, lyfter och framhäver den. Som inte är överlägsen, utan öppen för det motsägelse­fulla, men inte utan kritisk udd. Kanske kan gråtskratt­ssmiley bli en symbol för motstånd, en symbol för att vara mänsklig och empatisk. En symbol för att våga fela, för att bry sig om både människor och andra djur, utan att ta sig själv på för stort allvar?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden