Hallands Nyheter

Så blev Carolas cover en partyhit för millennial­s

Helt plötsligt spelas Carolas ”Säg mig var du står” på varenda fest och av unga personer som inte ens var födda när den kom. Hur blev det såhär? – Det är en positiv kampsång som står sig än i dag för att texten är så aktuell, säger Carola.

- Anna Rosenström

Förra veckan gjorde en av våra absolut största artister just nu, Zara Larsson, en streamad konsert från Gröna Lund. Förutom att framföra sina egna hits bjöd hon också in sin barndomsid­ol Carola för en duett. Framträdan­det har blivit tokhyllat och låten var Carolas ”Säg mig var du står” från 1983.

– Hon har ju en av världens bästa låtar, som också av någon anledning spelas som sista låt på klubbar och rave, sa Zara Larsson innan de körde i gång.

Ja, hur hamnade vi egentligen här? Hur blev en halvlökig Carola-låt en kreddig festlåt?

Egentligen är det inte ens Carolas låt från början. Låtens original är gjort av den holländska sångerskan Anita Meyer och heter ”Why tell me why”. Den släpptes 1981 och toppade listorna i hemlandet och Belgien i flera veckor. Förutom Carola gjorde även den franska artisten Julie Pietri en egen version som hette ”Je veux croire”.

Carolas version släpptes 1983 på debutalbum­et ”Främling”, med svensk text skriven av Ingela ”Pling” Forsman. Carola var bara sexton år när hon spelade in den.

– Du vet, på 80-talet fick man in hur många låtförslag och demos som helst. Det var Lennart Sjöholm, Lasse Holm och Bert Karlsson som samlade ihop låtarna och de hann väl inte skriva alla låtar själva så då blev det även lite covers, säger Carola.

– Och det får jag ändå ge Bert, han har en hit-näsa för vad som funkar. Han nosade fram ”Mickey”, det var en hit i staterna redan. Han sa att den här måste du göra och jag bara ”okej, vi testar”. Men ”Säg mig” var det jag som gick i gång på. Jag var i den åldern och hade lyssnat på mycket funk, gospel och lite hårdare poprock. Den var min favorit. Och den skulle inte få plats på skivan först, men jag sa bara att den måste med! Den kändes jättevikti­g för mig.

Det blev en av hennes största hits i början av karriären tillsamman­s med ”Främling”, ”Mickey” och ”Tommy tycker om mig”. Carola inledde varje konsert med den 1983, berättar hon.

– Jag var tvungen att ha något där extraväxel­n gick igång och då är det sådana texter som ställer saker på sin spets som passar mig, säger Carola.

De senare åren har låten dock hittat till en lite yngre publik. För några år sedan började ”Säg mig var du står” spelas på fester. Vem som startade trenden är omöjligt att veta, men att den var allsångsvä­nlig och passade för yviga dansgester långt in på småtimmarn­a stod klart.

Något som hjälpte ”Säg mig var du står” att få kredd igen var otvivelakt­igt när den något obskyra technogrup­pen Bottenvike­ns Silverkyrk­a gjorde en remix på låten 2017. Duon från Umeå gör vad de kallar för ”väckelse-acid” och blandar knorrande syntar och hård bas med samplingar från predikning­ar, orglar och sakrala körer. På deras första EP finns titlar som ”Din kropp för dig utgiven” och ”Det finns evighet i lammets blod”.

När de så gjorde en syrastöpt version av ”Säg mig var du står” kunde hippa technokids dansa till Carola utan att skämmas.

Carola har inte hört Bottenvike­ns Silverkyrk­as version av låten. Men att originalet fått lite av av en revival har hon märkt av.

– Jo absolut, det har jag faktiskt, dels är jag en del på ravefester själv... Nej jag skojar bara, säger hon och skrattar.

– Men min systerdott­er Jennifer som är 24, hon brukar skicka klipp till mig ibland och säga ”moster, nu spelar de dig igen”. Jag bara ”okej, wow, vad häftigt”. Sen kan det vara att man är ute och äter på restaurang och det blir någon slags festlokal efteråt. Då kan den sättas på ibland, då är det bara att digga med.

2019 fick låten ytterligar­e en ny skrud, när Little Jinder gjorde den till sin i jubileumss­äsongen av ”Så mycket bättre”. Den svenska popstjärna­n gjorde låten klubbig och modern med hjälp av house-pianon och mustig bas.

– Det är en låt som förföljer mig varje gång jag går ut. Det är sjukt att den aldrig blir irrelevant. Du har gjort en låt som spelas ute på nattklubba­r, sa Little Jinder innan hon gick upp på scen i programmet.

Nu är det inte bara en av Carolas största låtar, utan också Little Jinders. På Spotify har den över 5 miljoner lyssningar, vilket gör den till hennes näst mest lyssnade efter den stora hiten ”Super 8”.

– Jag blev jättesmick­rad när hon gjorde den, såklart. Det var ett smart drag och jag tyckte om att hon proddat och jobbat fram den själv, hon gjorde den verkligen till sin, säger Carola.

Men trots Little Jinders och Bottenvike­ns Silverkyrk­as versioner är det ändå originalet som spelas som mest, på alltifrån hemmafeste­r till klubbar.

Varför tror du att den blivit så populär på senare år?

– Låten i sig, den står sig i och med att den har en så aktuell text. Du kan lägga in vilken mening du vill, för klimatet, för jämställdh­et, för rättvisan, för det som är sant och äkta och som håller, säger Carola.

– Det är en kampsång, en positiv kampsång som man kan röra sig till. Man blir glad och får feeling när man hör den. I dag är jag bara så ”heja, va bra Häggis att du stod på dig och fick med den på skivan”.

Tycker du fortfarand­e om att sjunga den?

– Ja! De där låtarna från -83, för mig är det fortfarand­e... Jag dras tillbaka till då, jag har samma känsla i kroppen och själen. ”Främling” och ”Säg mig” och ”Gloria”, det är de starkaste från den tiden. När jag sjunger dem så är det som att tiden står lite still för mig, jag går in i ett rum och bara ”nu åker vi”.

 ??  ?? Carola under finalen i Eurovision Song Contest i Aten 2006.
Carola under finalen i Eurovision Song Contest i Aten 2006.
 ?? Arkivbild: Jan Peter ?? Carolas version av låten släpptes 1983 på debutalbum­et ”Främling”, med svensk text skriven av Ingela ”Pling” Forsman.
Arkivbild: Jan Peter Carolas version av låten släpptes 1983 på debutalbum­et ”Främling”, med svensk text skriven av Ingela ”Pling” Forsman.
 ?? Bilder: Adam Ihse och Stina Stjernkvis­t ?? Zara Larsson körde nyligen ”Säg mig var du står” i duett med Carola och Little Jinder gjorde en klubbig variant av låten i ”Så mycket bättre”.
Bilder: Adam Ihse och Stina Stjernkvis­t Zara Larsson körde nyligen ”Säg mig var du står” i duett med Carola och Little Jinder gjorde en klubbig variant av låten i ”Så mycket bättre”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden