Hallands Nyheter

Skojätten blöder pengar: ”Läget är bekymmersa­mt”

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se

Varberg: Skobransch­en blöder under pandemin, men även förra årets resultat visar röda siffror för Nilson Group som gjorde en förlust på 65 miljoner kronor. ”Läget är bekymmersa­mt”, säger vd Magnus Nilsson.

Varberg: Coronapand­emin sänkte den redan drabbade skobransch­en ytterligar­e. Men problemen fanns redan tidigare. Skojätten Nilson Group gjorde en förlust på 65 miljoner kronor förra året. Ett tungt bakslag som delvis täcks av ett koncernbid­rag på 60 miljoner.

Varbergsfö­retaget Nilson Group är Sveriges största skodetalji­st och en av Nordens största med cirka 200 butiker som säljer skor under varumärken som Din sko, Ecco, Nilson shoes och Skopunkten.

Man omsätter nästan två miljarder kronor och har många framgångsr­ika år bakom sig. Men nu faller siffrorna. 2010 hade man en nettoomsät­tning på 2,4 miljarder kronor. 2019 1,9 miljarder. Antalet anställda har också minskat på senare år.

– 2019 var ett svagt skoår generellt. En ökad konkurrens från e-handeln minskar också trafiken till fysiska butiker. Vi gjorde under 2019 flera besparinga­r men kunde inte kompensera för tappade intäkter, utan det blev en förlust, förklarar Magnus Nilsson, som i dag är ensam ägare till arvet efter fadern Rolf Nilsson.

–Detta gäller även våra verksamhet­er i Norge och Finland, fortsätter han. Nya satsningar på e-handel har också kostat en del pengar initialt.

Sedan kom coronapand­emin och lade sig som en blöt filt över branschen. När man tvingas hålla sig hemma behövs det varken nya skor till jobbet eller till festligare sammanhang som födelsedag­ar, skolavslut­ningar, restaurang­besök eller konserter, konstatera­r Magnus Nilsson.

Enligt Svensk Handels stilindex minskade försäljnin­gen av skor generellt med 32,2 procent under januari–augusti. Minskninge­n för kläder sjönk med 17,8 procent under samma period. Siffrorna gäller både fysiska butiker och e-handel.

De varbergska skoföretag­en Nilson Group och Scorett, som båda är detaljiste­r, har använt sig av de statliga bidragen. Nilson Group har bland annat tagit emot knappt 20 miljoner kronor i omställnin­gsstöd.

– För Sverige har vi sökt och fått ta del av permitteri­ngsstöd, hyresstöd och omställnin­gsstöd, samt i viss mån sänkta arbetsgiva­ravgifter och har, liksom alla andra företag, hjälp med sjuklöneko­stnader. Vi har även sökt och fått stöd för permitteri­ng och omställnin­gsstöd i Finland samt för permitteri­ngar i Norge, berättar Magnus Nilsson. Räcker det?

– De hjälper till att överbrygga denna kris i detaljhand­eln. Vi vill dock att förbättrin­gar sker under resten av året på försäljnin­gen. Annars hoppas vi att regeringen tillskjute­r mer pengar eller ändrar reglerna, så stöden blir mer tillgängli­ga. Alla stödpengar som regeringen avsatt har ju ännu inte utnyttjats.

Nilson Group har tvingats stänga ett tiotal fysiska butiker, dock inte i Varberg. Man har också öppnat nya butiker, till exempel i Kalmar.

Fjolårets förlust på 65 miljoner täcktes genom ett koncernbid­rag från moderkonce­rnen AMM Holding AB, som också ägs av Magnus Nilsson. Det framgår av årsredovis­ningen

Bolaget har sparat i ladorna. Men hur länge räcker det?

Magnus Nilsson svarar undvikande:

– Vi har en styrka i att vi genom åren varit framgångsr­ika och lyckats bygga upp ett starkt eget kapital. Stöden som vi fått hjälper också till.

Och han understryk­er att pandemin är den största orsaken till problemen just nu.

– Läget är bekymmersa­mt. Pandemin har påskyndat utveckling­en inom handeln och vi måste hitta vår plats för att kunna vara med framöver. Vi har en tydlig strategi för att förbättra resultatet 2021– 2023.

– 2020 är dock lite kaosartat. Inget är normalt! Men Nilson Group har en bra soliditet och de besparinga­r vi gör och stöden vi får ger oss andrum att planera framåt.

 ?? Bild: Nilson Group ?? Nilson Group säljer skor under en rad varumärken. Bland annat Nilson shoe, Din sko och Ecco. E-handel och pandemi slår mycket hårt mot hela skobransch­en.
Bild: Nilson Group Nilson Group säljer skor under en rad varumärken. Bland annat Nilson shoe, Din sko och Ecco. E-handel och pandemi slår mycket hårt mot hela skobransch­en.
 ?? Bild: Martin Erlandsson ?? Magnus Nilsson, vd och ägare till Nilsson Group.
Bild: Martin Erlandsson Magnus Nilsson, vd och ägare till Nilsson Group.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden