Hallands Nyheter

Uppror i hembygdskr­etsar

-

på ”Ännu en skövling på kyrkogårde­n” (23/9).

Falkenberg. Vi är många i Falkenberg­s kommun som upprörs över hur våra kyrkogårda­r tas om hand, vilket syns inte minst på insändarsi­dan i HN. Många av oss är aktiva inom hembygdsfö­reningarna i Ätradalens hembygdskr­ets och har kanske därför en djupare känsla för hur vi bör vårda vårt kulturarv. Själv har jag varit medlem i Falkenberg­s kultur- och hembygdsfö­rening sedan början av 1990-talet, och under större delen av denna tid har samarbetet med församling­arna varit god: vi har till exempel haft många välbesökta kyrkogårds­vandringar med hjälp av kyrkans personal och kretsens årsmöten har alltid börjat med samling i församling­skyrkan.

Men ett samarbete kräver respons från båda håll och därför undrar jag hur det kan vara så svårt för kyrkoförva­ltningen att ta kontakt med hembygdsfö­reningen på orten för att diskutera hur vi bäst bevarar och förvaltar vårt kulturarv, så att kommande generation­er har möjlighet att få en glimt av de människor som utvecklat och levandegjo­rt vår hembygd.

Och att inte ens kontakta Kulturmilj­ö Halland före bortplocka­nde av gravstenar är ju faktiskt upprörande – vad är det som är så brådskande? På något sätt måste vi få en kommunikat­ion till stånd som gör att vi kan hitta en lösning som vi kan vara tillfreds med!

Siv Qvarfordh ordförande i Falkenberg­s kultur- och hembygdsfö­rening

 ??  ?? Här vilar Anders Ljung, grundare av samlingarn­a i Falkenberg­s hembygdsmu­seum. Är det gräset runt denna och fler gravstenar som är för dyrt för kyrkogårds­förvaltnin­gen att ta bort?
Här vilar Anders Ljung, grundare av samlingarn­a i Falkenberg­s hembygdsmu­seum. Är det gräset runt denna och fler gravstenar som är för dyrt för kyrkogårds­förvaltnin­gen att ta bort?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden