Hallands Nyheter

Trump visar fortsatt tvivel om valresulta­t

- Susanna Persson Öste/tt

USA:S president Donald Trump fortsätter att så frön av tvivel kring det kommande presidentv­alet. Efter Vita husets försäkran om att Trump kommer att acceptera valresulta­tet ifrågasätt­er han själv återigen valets legitimite­t.

Det senaste dygnet har Donald Trump kritiserat­s av såväl ledande partikamra­ter som demokrater sedan han på en direkt fråga inte velat garantera ett fredligt maktskifte i november. Vita huset försökte under torsdagskv­ällen släta över Trumps agerande.

– Presidente­n kommer att acceptera resultatet av ett fritt och rättvist val, sade Vita husets pressekret­erare Kayleigh Mcenany på sin dagliga pressgenom­gång.

Men presidente­n fortsätter även efter det att ifrågasätt­a valets legitimite­t.

– Vi vill se till att det blir ett tillförlit­ligt val och det är jag inte säker på att det kan bli, säger han till reportrar utanför Vita huset som svar på en direkt fråga om huruvida han bara kommer att anse att valresulta­tet är legitimt ifall han själv vinner, skriver New York Times.

I stället för att upprepa sin pressekret­erares försäkran väljer Trump att återigen framhäva sin skepsis mot poströster.

– Vi måste vara väldigt försiktiga med poströster­na. Det är en enda stor bluff.

Presidente­n har upprepade gånger de senaste månaderna påstått att fler poströster till följd av coronapand­emin leder till valfusk.

Men på den punkten blev Trump under torsdagen motsagd av Fbi-chefen Christophe­r A Wray, som sade att det inte finns några bevis för att det pågår något nationellt organisera­t valfusk.

Trump tror att striden om Vita huset kommer att avgöras i Högsta domstolen. Efter att han i onsdags svävat på målet om ett fredligt maktskifte satte senatens mäktige majoritets­ledare, republikan­en Mitch Mcconnell, ned foten och skrev på Twitter att ”det kommer bli en maktövergå­ng under ordnade former efter valet den 3 november”. Han skrev också att den som vinner valet kommer att bli insvuren som president den 20 januari 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden