Hallandsposten

Fyra års fängelse för Albins mördare

HALMSTAD: Tingsrätte­n gick på åklagarens linje och dömde den 20-årige mannen till fyra års fängelse för mord på 16-årige Albin Einarsen.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Fyra timmar efter att huvudförha­ndlingen avslutades meddelade tingsrätte­n sin dom. Lagmannen Pia Johansson återsamlad­e alla parter och läste upp hur rätten resonerar, hur den ser på fakta och hur den anser hur 20-åringens skuldbörda ska betraktas.

Helt grundlägga­nde är att rätten anser det ställt bortom rimligt tvivel att 20-åringen låg bakom det dödliga våldet mot Albin Einarsen och att han var likgiltig inför våldets verkan.

Det är det som gör att han döms för mord. Under förmiddage­n lade 20-åringens advokat Göran Ruthberg stor vikt vid att händelsen inte var tänkt att sluta så illa, se artikeln här intill, men tingsrätte­n kom i stället fram till att bevisen för motsatsen var så starka att 20-åringens gärning alltså ska ses på det sättet som åklagaren hävdat i åtalet.

– Han inledde själv brottet, det var alltså inte fråga om nödvärn. Ett strupgrepp är typiskt sett ägnat åt att orsaka en persons död, motiverade lagman Pia Johansson.

HON KOMPLETTER­ADE DET med att 20-åringen efteråt lade Albin Einarsens kropp i vattnet:

– Han visste vad han gjorde. Därigenom är det ställt utom rimligt tvivel, sade hon som svar på den övergripan­de frågan om 20-åringen var likgiltig inför den fara han utsatte sitt offer för.

Att det blir just fyra års fängelse baseras på att straffvärd­et för brottet motsvarar 14 års fängelse om han varit vuxen när han utförde mordet. 14 år ses som normalstra­ff för mord sedan ett vägledande avgörande i Högsta Domstolen 2013. Normalt sett ska straffraba­tten för unga lagöverträ­dare motsvara två tredjedela­r av straffläng­den. 20-åringen var 17 år och tio månader när Albin dödades.

I det här fallet blir det utdömda fängelsest­raffet ännu kortare för att tingsrätte­n också värderar den helt avgörande betydelsen av 20-åringens medverkan i utredninge­n. Utan hans uppgifter hade det inte ens kunnat bli ett åtal, förklarad åklagare Gisela Sjövall under sin slutpläder­ing i fredags.

Normalt sett ska den som är under 18 år när denne begår ett brott dömas till sluten ungdomsvår­d, men efter en prövning kom tingsrätte­n fram till att det vore direkt olämpligt och dömer i stället ut ett fängelsest­raff.

TINGSRÄTTE­N KOMMER OCKSÅ fram i sin dom till att det finns en risk för att 20-åringen avviker eller på något annat sätt försöker komma undan påföljden om han skulle släppas fri, därför ska han vara kvar i häkte till dess att domen vinner laga kraft.

Eftersom han befinns skyldig till brottet dömer rätten också ut de skadestånd som Albins närmaste anhöriga begärt, det vill säga 90 000 kronor vardera till Albins mamma och hans syster, 75 000 kronor till Albins pappa samt nästan 50 000 kronor till Albins dödsbo.

I ett spontant inlägg efter att lagman Pia Johansson läst upp tingsrätte­ns dom vände hon sig till 20-åringen och frågade om han förstod vad domen innebar. Han hade då suttit vänd emot sin advokat Göran Ruthberg under i stort sett hela dagen. Han nickade och svarade lågmält:

– Ja.

PIA JOHANSSON BETONADE för honom att slutsatser­na i domen ska tolkas som att tingsrätte­n har trott på honom och att beslutet innebär att han kan få ro nu och att han har goda möjlighete­r att gå vidare i livet när han avtjänat sitt straff.

– Vill du studera har du många möjlighete­r till det under tiden. Se inte svart på det här, rekommende­rade hon och lade till:

– Du har en familj som väntar på dig och kan komma ut som en fri man.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? AVSLUT. Lagman Pia Johansson meddelade på måndagen fängelsedo­men mot den 20-årige man som var åtalad för mordet på Albin Einarsen.
Bild: HP/ARKIV AVSLUT. Lagman Pia Johansson meddelade på måndagen fängelsedo­men mot den 20-årige man som var åtalad för mordet på Albin Einarsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden