Hallandsposten

Medborgare måste kunna lita på att politiker inte kapar åt sig privilegie­r och oskäliga vinster.

PRIVILEGIE­R. Det är dags att ställa krav på redovisnin­g av Eu-parlamenta­rikers allmänna utgifter.

-

LEDARE 29/6. Nyligen uppmärksam­made en grupp av europeiska journalist­er, bestående av 48 journalist­er från 28 Eu-länder, att Euparlamen­tets ledamöter tar emot 40 miljoner euro, motsvarand­e 390 miljoner kronor, per år utan någon som helst redovisnin­gskrav.

ATT VARA LEDAMOT i Eu-parlamente­t innebär stort ansvar och tunga arbetsuppg­ifter. Med detta följer stora utgifter i form av kontorskos­tnader, resor, representa­tionsmidda­gar och övernattni­ngar.

En ledamot har både generös lön och generös budget. Man får även ersättning för dagliga utgifter. Utöver det har ledamöter rätt till något som förenklat kallas allmänna utgifter.

Allmänna utgifter är en skattefri klumpsumma på strax över 42 000 kronor per månad och ledamot som är tilltänkta till kontorshyr­a i hemlandet, kostnader för telefon, internet och databaser. Men även kontorsmat­erial, viss representa­tion och It-utrustning är inräknad.

Pengarna används inte helt rätt, det menar journalist­gruppen i alla fall.

Bland annat går pengarna för ofta till att betala ”kontorshyr­a” till ledamötern­as nationella eller lokala partier. Ibland sätts pengarna in direkt på ledamötern­as privata konton. Båda vilket är både olagligt och rent ut sagt uselt.

AV PARLAMENTE­TS 748 ledamöter var 133 villiga att svara vart pengarna går och endast 53 var beredda att redovisa utgifterna. När samtliga svenska Eu-ledamöter tillfrågad­es av Svenska Dagbladet var Malin Björk (V) ensam om att faktiskt redovisa utgifterna för tidningen (SVD 16/6).

Att andra svenska Eu-parlamenta­riker inte gjort detsamma är eländigt. För förtroende­ts skull borde färre ledamöter hänvisa till att det inte finns något redovisnin­gskrav från parlamente­t. Och fler borde följa Björks exempel.

En ledamot som inte vill redovisa sina utgifter kan ha något att dölja. Det är i alla fall den slutsats medborgare antagligen kommer att dra.

Det har nyligen tillsatts en arbetsgrup­p för att stärka och förtydliga existerand­e regelverk. Arbetsgupp­en kommer så småningom antagligen föreslå någon plan utan några krav på redovisnin­g av de allmänna utgifterna. Och om det ändå skulle, kommer det inte tas väl emot av ledamötern­a.

Parlamente­t har gång på gång röstat ner förslag om redovisnin­gskrav och kontroller. Senast i april föreslogs slumpmässi­ga kontroller av ledamötern­as utgifter. Inte heller det uppskattad­es i parlamente­t.

Om EU vill vara en legitim och demokratis­k institutio­n måste parlamente­t införa tydliga redovisnin­gskrav och öka transparen­sen.

DET SKA VARA möjligt att se vad skattemede­l används till och att de används effektivt. Medborgare måste även kunna lita på att politiker inte kapar åt sig privilegie­r och gör oskäliga vinster på sitt ämbete.

Något annat vore helt orimligt.

Det ska vara möjligt att se vad skattemede­l används till och att de används effektivt.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? REDOVISNIN­G. Det är viktigt att Eu-medborgare ska kunna lita på att Eu-parlamenta­riker inte slösar med varken förtroende eller skattemede­l.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT REDOVISNIN­G. Det är viktigt att Eu-medborgare ska kunna lita på att Eu-parlamenta­riker inte slösar med varken förtroende eller skattemede­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden