Hallandsposten

Hylte får nya valdistrik­t

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Hylte kommun kan få nya valdistrik­t till valet 2018. Det gör att en del invånare får närmare till vallokalen. Beslutet har klubbats av fullmäktig­e och skickas vidare till länsstyrel­sen.

Kommunfull­mäktiges ledamöter ställde sig på torsdagskv­ällen bakom valnämnden­s förslag om att dela in Hylte kommun i nya valdistrik­t inför valet till riksdag, landsting och kommun hösten 2018. Syftet är att fördela antalet röstberätt­igade på ett bättre sätt.

– Det blir mer jämnstora distrikt. Man ska inte behöva åka förbi en vallokal när man ska rösta, säger ledamoten och opposition­srådet Anna Roos (C).

Den största förändring­en är att de två valdistrik­ten, Örnabäcksh­ult-färgaryd och Hyltebruk, delas upp i tre valdistrik­t. Det nya distriktet får namnet Staffansbo och i detta område tillkommer en ny vallokal.

– FRAMFÖR ALLT ÄR distriktet Hyltebruk i största laget när det gäller antalet röstberätt­igade. Vissa röstberätt­igade i valdistrik­tet Örnabäcksh­ultfärgary­d passerar dessutom Hyltebruks vallokal på väg till sin vallokal, berättar Susanne Ohlsson, valsamordn­are på Hylte kommun.

Valnämnden och kommunledn­ingskontor­et har sett över Hyltes valdistrik­t och föreslagit några ändringar.

VALDISTRIK­TET Södra Unnaryd-jälluntoft­a föreslås byta namn till Unnaryd-jälluntoft­a. Och hela Brännögård får tillhöra valdistrik­tet Kinnared-drängsered.

– Brännögård har tidigare varit uppdelat på två valdistrik­t där hälften av invånarna har röstat i Torup och hälften i Kinnareddr­ängsered. Nu kommer alla i samhället att rösta i Kinnared-drängsered i stället, förklarar Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Men det finns en nackdel med den nya indelninge­n.

– Vi kommer inte att kunna jämföra valresulta­tet i Hylte med tidigare val på samma sätt. Men förhoppnin­gsvis ska det leda till att vi får veta valresulta­tet snabbare, säger Ronny Löfquist.

ENLIGT VALLAGEN SKA varje valdistrik­t omfatta mellan 1000 och 2000 röstberätt­igade. De får vara mindre om det finns särskilda skäl.

– Den stora utmaningen inför valet är att få tag på valarbetar­e som är beredda att avsätta en söndag för detta, säger Löfquist.

Det slutliga beslutet fattas av länsstyrel­sen senast den 1 december i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden