Hallandsposten

Dag med aktivitete­r i Ingeland

- EMELIE NORDH

Runtom i området väster om Nyårsåsen och öster om havet pågår i dag en rad aktivitete­r när företagare i bygden bjuder in till Ingedagarn­a för första gången.

– Vi vill skapa en anledning för besökarna att komma hit även efter sommarsäso­ngen, säger Katarina Raskov som är samordnare för Ingedagarn­a.

Namnet på arrangeman­get kommer från Alf Hambes saga om kung Inge av Ingeland.

– INGELAND ÄR DE byar i området som heter något på inge, till exempel har vi Plönninge, Harplinge, Steninge, Getinge, Slöinge och Rävinge, förklarar Katarina Raskov.

”Vi vill skapa en anledning för besökarna att komma hit även efter sommarsäso­ngen.”

KATARINA RASKOV samordnare för Ingedagarn­a

Under dagen kommer omkring 15 företag att slå upp dörrarna till sina verksamhet­er och bjuda på aktivitete­r. Bland annat ska Haverdals camping anordna en loppis och vid Börjes konditori i Harplinge kommer flera lokala matproduce­nter att finnas på plats. En av dem är Fungigårde­n som kommer att erbjuda provsmakni­ng av ostronskiv­ling.

Samtidigt bjuder Svenska Turistföre­ningen (STF), STF Södra Halland och STF Steninge vandrarhem in till en vandringsd­ag med bland annat guidade temavandri­ngar, föredrag och ”after walk”.

ÄVEN OM ARRANGEMAN­GET kallas Ingedagarn­a pågår det i år enbart under lördagen. Men ambitionen är att det ska växa och utökas till fler dagar i framtiden, enligt Katarina Raskov.

– Vi har sagt att vi testar det lilla i år. Men tanken är att det ska bli ett återkomman­de evenemang och att vi ska ha en hel helg nästa år. Den kommer ligga på samma helg som i år, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden